Hårt tryck på utbildningen till sjuksköterska

Hårt tryck på utbildningen till sjuksköterska
Trots larmrapporter om stressen i vården - sjuksköterskeprogrammet lockar många. Arkivbild: Colourbox

Många fler vill bli sjuksköterska än vad utbildningarna kan ta emot. 

17 juli 2014

Universitets- och högskolerådet, UHR, har presenterat sin statistik över den första antagningen till höstens högskoleutbildningar. En av de utbildningar som har många fler sökande än antagna är sjuksköterskeprogrammet.

Antalet behöriga sökanden är nästan 22 000. Drygt 16 500 av dem har sökt sjuksköterskeprogrammet i första hand. Betydligt färre antas: 6 626 personer har fått ett positivt besked från UHR. Det är omkring 400 fler än höstterminen 2013.

Otillräcklig satsning

Regeringen har satsat på en utökad sjuksköterskeutbildning, men enligt Carina Hellgren, utredare vid UHR, räcker inte satsningen.

– Det är betydligt fler behöriga sökande till sjuksköterskeprogrammet än som har kommit in, så med tanke på sjuksköterskebristen borde staten satsar på att utbilda fler. Utbildningen skulle kunna utökas och ändå ha tillräckligt med kompetenta sökande, säger hon.

Generellt har utbildningsutbudet vid universitet och högskolor minskat jämfört med förra året. De drygt 266 000 som hittills har antagits är en minskning med 1 389 personer. Trots att antalet behöriga har ökat.

Vill ha koll på bristyrken

Sammanställningen över antalet sökande och antagna till sjuksköterskeprogrammet är framtagen på uppdrag av utbildningsdepartementet. Någon liknande sammanställning över utbildningarna till röntgensjuksköterska, barnmorska och biomedicinsk analytiker finns inte.

– Departementet vill ha rapporter om söktryck till bristyrken som sjuksköterskor, läkare, lärare, socionomer, civilingenjörer och högskoleingenjörer, säger Carina Hellgren.

Det andra urvalet sker den 6 augusti, då får reserverna besked om de har kommit in på sin sökta utbildning.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida