Innovatörerna

Helle vill ha koll på sina patienters toalettvanor

Helle vill ha koll på sina patienters toalettvanor
Inom demensvården kan det vara svårt att veta om en person skött magen. Patienterna kan gå in på toaletten själva utan att komma ihåg det och svårigheter att tolka sina kroppsignaler kan leda till att de håller igen. Nu hoppas Helle Wictor att hennes toalettuppfinning ska förbättra livskvaliteten och underlätta omvårdnaden. Foto: Lars Jansson.

Som sjuksköterska på ett särskilt boende har Helle Wictor många magar att hålla reda på. Det är inte alltid enkelt och en missad förstoppning kan få stora konsekvenser. Nu har hon kommit på en idé som ska hjälpa henne och hennes patienter.

Det började mest som ett skämt. En av Helle Wictors patienter på äldreboendet började kräkas av oklar anledning. Mannen var dement och kunde inte själv svara på om han skött magen eller inte, vilket kunde vara en förklaring. I sin frustration över att inte veta om mannen var förstoppad skojade Helle Wictor med sina kollegor om att hon ville ha en toalett som kunde registrera bajs.

– Om det finns toaletter som kan torka patienter, borde det väl finnas en som kan se vad som kommer ner i den?

Chefen tyckte det lät som en innovationsmöjlighet och uppmuntrade henne att ta kontakt med kommunens innovationscentrum i Helsingborg. Själv var Helle Wictor lite tveksam.

– Jag har aldrig sett mig själv som en innovatör, men när jag började söka information om någon redan kommit på det här såg jag att det inte fanns mycket skrivet om det. Jag tänkte att jag kan väl testa då.

Innovatörerna

Vården är under ständig utveckling. Inte sällan kommer idéerna från personalen själva, som på nära håll har sett vad som skulle kunna förbättras.

I en serie artiklar under sommaren skriver Vårdfokus om några innovatörer, som har hittat nyskapande lösningar för att göra arbetet lättare och vården bättre för patienterna.

Läs och låt dig inspireras – kanske är det du som sitter på nästa strålande idé?

Har fått en miljon kronor

Innovationscentrum nappade på idén och plötsligt hade Helle Wictor ett helt team bakom sig plus en halv miljon kronor till sitt förfogande. Helle jobbade 80 procent men fick 20 procent extratid till att för att skriva projektplan och göra omvärldsbevakning. Tillsammans med en ingenjörsfirma utvecklade hon också en prototyp. Målet var att hitta en lösning med en dold sensor till att registrera aktivitet i toalettstolen.

– Det är viktigt att den är osynlig för annars finns det risk att patienten plockar bort den. Och den måste kunna skilja på vad som är papper och vad som är bajs.

Även om en halv miljon kan låta mycket räcker det inte så långt. Helsingborgs kommun har skjutit till lika mycket, men i dag får hon göra det mesta av jobbet på sin fritid. Att hitta tid till projektet har varit det svåraste under hela processen. På det personliga planet har det varit utmanande att kasta sig in i ett nytt område.

– Som sjuksköterska tycker man att man ska kunna det mesta, men det är så mycket jag inte kan om det här. Samtidigt vill jag verkligen att det ska gå, det är ju en miljon kronor där ute och flyger.

”Tänk om ingen uppfunnit stomipåsen”

Helle Wictor, sjuksköterska och innovatör.
Helle Wictor. Foto: Lars Jansson

Namn: Helle Wictor
Yrke: Specialistsjuksköterska inom intensivvård.
Befattning/titel: Omvårdnadsansvarig sjuksköterska på Valltorps äldreboende i Helsingborg
Innovation: En toalettsensor som ska registrera om patienter har bajsat.

Favorituppfinning genom tiderna: Korthållaren! Jag spelar själv kort med tre vänner sedan många år och har sett att det finns en sak som kan hålla korten för de som inte kan göra det själv. Så bra sak som ökar livskvaliteten!

Tips till dig som har en idé: Bara kasta dig ut! Det finns bara två möjligheter – antingen får du ett ja eller ett nej. Om du tror på din idé kan du alltid fråga någon vad de tycker, hitta ett bollplank helt enkelt. Tänk om ingen vågat uppfinna stomipåsen - då hade livet varit jättejobbigt för många personer i dag.

Måste testas först

Sensorn, som har fått namnet Helleringen efter sin upphovskvinna, kommer i sommar att testas av ingenjörsfirman. Helle Wictor planerar att ägna en del av sin semester åt att sammanställa den enkätundersökning hon själv har genomfört. Personalen vid samtliga boenden i Helsingborgs kommun har fått frågor om deras patienters toalettvanor, om de misstänker att någon är förstoppade eller om de har skickat in några patienter till sjukhus senaste tiden för ”oklar buk” och liknande.

Hittills har hon fått in svar av 13 av 16 boenden.

– Om resultatet visar det jag tror – att det finns ett behov att kunna registrera patienters bajs – och om företagets tester faller väl ut hoppas jag att vi kan komma i gång och producera Helleringen på riktigt snart.

Lyfter den basala omvårdnaden

Helle Wictor ser framför sig hur den kan komma att förbättra livskvaliteten för sina patienter och underlätta personalens arbete. Blickar hon utåt kan hon lätt se nyttan för fler. Även LSS-boenden, förskolor och andra verksamheter där det finns personer som inte kan kommunicera behövs koll på magen.

För Helle Wictor, som är specialistsjuksköterska i intensivvård, handlar det om att lyfta den basala omvårdnaden.

– Jag har mer än en gång skickat in patienter till akuten med oklar buk och det visat sig att de varit förstoppade. Det är ett misslyckande av vården och då har vi inte gjort vårt bästa.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida