Heltid – varför då?

Heltid – varför då?

Det enda alternativet till att vara hemmafru kan inte vara heltidsarbete, anser författarna. De ser lösningar som medborgarlön eller basinkomst.

6 september 2017

Finns kvinnans frigörelse i medborgarlön eller sex timmars arbetsdag?

?— Jag tror inte att vare sig den ena eller andra modellen kan ge frigörelse på något enkelt sätt. Medborgarlön kan vara ett sätt, men är ingen garanti. Jag tror att minskad tid i lönearbete är en otroligt viktig reform — för alla, säger Maria Carbin. ??

Vad är problemet med heltidsjobb?

?— Som det ser ut i dag ignorerar arbetslinjen att vi har ett arbete och ett liv i hemmet. Ska målet vara att lönearbeta så mycket att vi inte hinner med att klippa gräset, delta i föreningsliv eller göra läxor med våra barn???

Fungerar modellerna om män jobbar på ?och slipper omsorgsarbetet??

— Det är en feministisk knäckfråga. Jämställdhetspolitiken går ju ut på att få män i heterosexuella relationer att ta mer ansvar för barn och hem. Pappamånader och annat har förflyttat vissa gränser, men inte löst problemet. Vi behöver ställa om. Lönearbete på heltid för alla har kommit att bli nästan den enda lösningen, på allt.??

Vad krävs? Projekt med kortad arbetsdag ger positiva resultat men läggs ner.

?— Jag tror att det krävs en mycket större mobilisering kring den här frågan. Det har ju varit vänstern och det socialdemokratiska kvinnoförbundet som traditionellt drivit tanken. En bredare facklig kamp skulle behövas.

Om boken

Feminism som lönearbete
Maria Carbin, Johanna Overud, Elin Kvist, Katharina Tollin
Leopard förlag 2016

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida