Hemvård löser gränsdragningsproblem

All hemsjukvård överförs till kommunerna. Det är enligt uppgifter i Svenska Dagbladet ett av förslagen när Äldrevårdsutredningen är klar om ett par veckor.

10 juni 2004

Enligt tidningen kommer utredningen att föreslå att ansvaret för hemsjukvården förs över till kommunerna och slås ihop med hemtjänsten till en ny form av vård, hemvård.

Äldrevårdsutredningen tillsattes våren 2003 och leds av landshövdingen i Skåne, Bengt Holgersson. I slutet av juni ska han överlämna sina förslag till socialministern.

Det fanns redan när ädelreformen genomfördes 1992 en möjlighet för landstingen att lämna över ansvaret för hemsjukvården till kommunerna. Så har också skett i ungefär hälften av landstingen.

Men särskilt i de kommuner där landstinget behållit ansvaret för hemsjukvården har det ofta uppstått gränsdragningsproblem mellan de båda huvudmännen. Detta ska den föreslagna förändringen råda bot på, menar Bengt Holgersson.

Garanterad läkartid

Han föreslår också att landstingen ska bli skyldiga att se till att de sjuka i hemvården får läkartid i den utsträckning de behöver. Antalet timmar ska regleras i avtal mellan kommun och landsting. Om inte landstinget sedan kan uppfylla sitt åtagande i avtalet, ska kommunen ? på landstingets bekostnad ? kunna köpa läkartid på annat håll.

Distriktssköterskorna blir enligt förslaget kvar i landstingen. Bengt Holgersson säger sig ha övervägt att föreslå att också de skulle föras över till kommunerna. Efter kontakter med distriktssköterskorna själva har han dock fastnat för att behålla den nuvarande organisationen.

Välkommet, säger Vårdförbundet

Vårdförbundet välkomnar Bengt Holgerssons förslag. Det kan bidra till att lösa gränsdragningsproblem och hindra revirstrider som hittills försämrat äldrevården.

? Ett av de stora problemen för äldre som behöver vård är att det är för lite läkarmedverkan i den kommunala äldrevården, säger ordföranden Eva Fernvall.

Genom att ? som Bengt Holgersson föreslår ? garantera den äldre läkartid genom avtal utgår man från patientens behov och inte organisationens.

– Vem som sedan tillhandahåller läkarmedverkan är av mindre intresse, framhåller Eva Fernvall.

Bättre teamarbete

Hon tror också att den nya organisation som föreslås kommer att leda till ett bättre teamarbete än idag.

? Det är också viktigt för landets äldre att Bengt Holgersson lyfter fram vikten av mobila team inom äldrevården, säger Eva Fernvall. I dag är det alldeles för vanligt att äldre transporteras i onödan i stället för att vårdpersonalen besöker den äldre i hemmet.

Vårdfacket har utan framgång sökt Bengt Holgersson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida