kongressen 2022

Historisk pandemi skildras i Vårdfokus nya bok 

Historisk pandemi skildras i Vårdfokus nya bok 
Vårdfokus chefredaktör Michelle Wahrolén lämnar över en rykande färsk bok till Helene Esping, förbundsvalberedare, på Vårdförbundets kongress i Uddevalla. Foto: Gertrud Svensén

Skyddsvisir som immas av tårar, känslan av otillräcklighet bakom munskydd. Att försöka trösta anhöriga och rädda patienters liv, med risk för sitt eget liv. Vårdfokus nya bok samlar berättelser från vårdpersonal som arbetade i frontlinjen under pandemin. Ombuden på Vårdförbundets kongress fick en förhandstitt på boken som lanseras under våren.

Från en avlägsen nyhet om ett nytt virus i Kina till första fallet vid Ryhovs sjukhus i Jönköping i slutet av januari 2020. Sedan månader av kamp mot ett virus som spred sig som en löpeld, där hårt arbetande vårdpersonal stred, i ofta bristande – eller till och med obefintlig – skyddsutrustning. En strid som kanske mer än någonsin synliggjorde de samhällsviktiga yrkesgrupperna. 

I boken Jag vill inte dö på kuppen – vårdberättelser från pandemin samlas berättelser från denna strid, i artiklar som publicerats i Vårdfokus.

– Under en intensiv tid, närmare två år, skrev vi nästan inte om något annat än pandemin, säger Michelle Wahrolén, chefredaktör för Vårdfokus och redaktör för boken. 

Här skildras hur nyutexaminerade sjuksköterskor kastas in ett arbetsliv där de plötsligt ska ansvara för svårt sjuka covid-patienter. Hur biomedicinska analytiker analyserar smittan på labb, hur iva- sjuksköterskor jobbar 14-timmarspass omgivna av patienter, dödssjuka i covid, pipande pumpar och respiratorer. Hur en del av dem själva blir vimmelkantiga av trötthet och kraschar. Hur reaktionen kommer senare, i form av posttraumatisk stress, gråt, hjärtfel. Hur vissa i det skedet själva lämnas utan skydd och stöd. 

”Ett historiskt tidsdokument”

Men också mitt i infernot: ljusglimtar. Som röntgensjuksköterskan som uppfann ett flyttbart coronaskydd. Eller sjuksköterskor, som tidigare lämnat yrket, men som återvände för att göra en insats. Och sedan lättnaden, ljuset som i form av vaccinet till slut slår en kil in i det massiva mörkret. 

Vårdfokus bok med texter ur pandemin lanseras under våren.

Boken samlar texter som är för bra för att glömmas bort, framhåller Michelle Wahrolén. 

– Pandemin innebär en unik historisk situation, framför allt inom vården men också för oss som är satta att bevaka den. Boken blir som ett historiskt tidsdokument, texter som kommer ut i stackato-artad tidningsform och webbform blir snabbt bortglömda. 

Hade ni någon särskild strategi för hur ni skulle bevaka pandemin? 

– Det var att laga efter läge. Alla andra skrev om den, och ganska snabbt insåg vi att vi inte kan springa på alla bollar, utan mer välja ut ämnen. Under pandemin kom olika bud hela tiden, man måste stå ut med att inte ha hela bilden, att den växer fram och snabbt kan förändras. 

Jag vill inte dö på kuppen – vårdberättelser från pandemin kommer ut på bokförlaget Atlas under våren.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida