Högskolan Väst får professor i omvårdnad

Ett större kontaktnät utåt är en betydelsefull effekt som en professur får, anser Olle Söderhamn, som har utnämnts till professor i omvårdnad.

Olle Söderhamn, som är sjuksköterska och docent, ser fram emot att som den första professorn i omvårdnad vid Högskolan väst kunna utveckla kontakterna utåt, med andra högskolor och universitet.

– Att kontaktnätet utåt blir större är viktigt för att vi ska kunna föra ut det vi gör och få influenser från andra. Man klarar inget själv ? det är tillsammans med andra som det händer något, säger han.

Forskar på egenvård

Olle Söderhamn forskar på egenvård. Avhandlingen, som han doktorerade på 1998, handlar om äldres egenvård. Ett område som han anser ofta tappas bort, både av de professionella i vården och av de gamla själva.

Nu arbetar han tillsammans med andra forskare i ett projekt om egenvård för personer med hjärtkärlsjukdom, testikelcancer och multipel skleros.

Viktigt med bra sjuksköterskeutbildning

En professur betyder mycket för en högskolas status. Olle Söderhamn tror att det kan bli lättare nu för Högskolan väst att rekrytera studenter och lärare samt att få pengar för forskning.

– Det primära är ju att skapa en bra sjuksköterskeutbildning som både studenterna, vården och patienterna är nöjda med, säger han.

Högskolan väst finns i Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida