Höjda löner kan sänkas

Vårdförbundet i Uppsala är upprört över att landstinget överväger att riva upp den löneöverenskommelse som gjorts inom primärvården.

7 oktober 2002

Löneförhandlingarna i Uppsala för 2002 har varit mycket kärva. På bara ett område är förhandlingarna slutförda, inom primärvården. Där fick Vårdförbundets medlemmar i genomsnitt 3,7 procent ? trodde alla.

? Trots att parterna är överens har vi senare fått besked om att avtalet bara är preliminärt, att vi fått för mycket pengar och att överenskommelsen kommer att justeras, berättar en mycket förvånad Agneta Wiberg, Vårdförbundets ordförande i Uppsala.

På Akademiska sjukhuset avbröts förhandlingarna före sommaren.

? Vi erbjöds 2,2?2,3 procent och så lite kan vi inte gå med på.
Agneta Wiberg säger också att tjänstemän på landstinget berättat att de fått politiska direktiv om att undersköterskorna ska få mer än de 3,8 procent som finns i Kommunals avtal. Motiveringen är att sjuksköterskorna i förhållande till undersköterskorna fått för mycket tidigare.

? Vi tycker att Kommunals medlemmar är värda sin löneökning men kan inte acceptera att det sker på våra medlemmars bekostnad, säger Agneta Wiberg.

Landstingets förhandlingschef Sylvia Nilsson försvarar beskedet om att överenskommelsen inom primärvården bara är preliminär.

? Vi har en decentraliserad förhandlingsorganisation men bara ett kollektivavtal. Alla överenskommelser samlas ihop och sedan är det ytterst personaldirektören som syr ihop det slutgiltiga avtalet. Det innebär att allt är preliminärt dessförinnan och att det kan bli en omförhandling för primärvården för att få ner löneökningarna, säger hon.

Sylvia Nilsson säger att det finns ett politiskt beslut om att löneavtalet inte får kosta mer än 4,0 procent samt att man i år ska satsa på undersköterskorna för att de inte ska förlora ännu mer i förhållande till sjuksköterskorna.

? Kommunal har därför fått litet mer än 4 procent, men de har å andra sidan, till skillnad mot sjuksköterskorna, nästan ingen löneglidning. Jag skulle bli mycket förvånad om Vårdförbundet till sist för hela året hamnar så mycket under 4 procent, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida