Hon fixade drömlönen

Nyutexaminerad. Sofie Guldbrand tog hjälp av sin kreativitet för att få första jobbet och en riktigt bra lön.??

5 februari 2014

Jag tycker inte om att stå stilla. Jag vill inte nöja mig med det som är. Jag vill komma någonvart”, säger Sofie Guldbrand, 23 år, och slänger upp handväskan på axeln på väg in i en röd ångande buss som ska ta henne hem till Hökarängen.?

Med den här inställningen till livet skapade hon en tjänst åt sig själv på en vårdcentral i centrala Stockholm i somras — och fick en lön som till och med förvånade henne själv.

?Det var efter några besvikelser på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och i Solna som hon bestämde sig för att tänka om. Trots tidigare erfarenhet som undersköterska fick hon bara erbjudande om lön på 22 500 kronor i månaden. Som övertygad anhängare av studenternas löneuppror tackade hon nej.

?I stället gjorde hon som allt fler nyutbildade sjuksköterskor gör. Hon tittade bortom storsjukhusen och vände sig till en privat vårdcentral där hon tidigare hade gjort praktik.

Vårdcentralen sökte egentligen ingen sjuksköterska till sommaren, men i ett personligt brev punktade Sofie Guldbrand tydligt och konkret upp varför de borde anställa henne som sommarvikarie.?Vårdcentralen var liten och tog sällan in vikarier. När någon av distriktssköterskorna var borta anlitades i stället inhyrda undersköterskor som skötte delar av hemsjukvården.??

— Under praktiken såg jag att den här lösningen gav mycket merarbete för sjuksköterskorna, ett problem som jag skulle kunna lösa. ?

Laddad med bra argument och ett cv som stärkte hennes beskrivning av sig själv gick hon på anställningsintervju. Chefen anställde henne samma dag och gick utan motargument, men med en djup suck, med på hennes löneanspråk på 26 000 kronor i månaden.?

—Jag valde att gå min egen väg, det kan man också göra.

Vad tjänar du nu, Ulrika Blumfelds?

Vårdfokus frågade studentupprorets första ansikte utåt hur hon lyckats med lönen, drygt ett och ett halvt år efter examen.

”Jag tjänar 34 000 kronor i månaden nu, som ansvarig för en demensavdelning. Jag har sökt mig till äldreomsorgen där lönerna är högre och ansvaret större och aktivt bort från landstinget. Där upplever jag att det är så dålig arbetsmiljö att det inte alltid går att jobba patientsäkert längre. Det är inte värt det. Jag trodde inte att demenssjukvård var något för mig, nu är det mitt drömjobb.”

Checklista: Fem tips från Sofie och Ulrika

  1. Tänk utanför boxen. Hitta på ditt eget jobb. Se möjligheter och våga ta dem.
  2. Prata öppet om lön med studiekompisar och kolleger. Gå ihop och stötta varandra.
  3. Utgå från dig själv när du löneförhandlar. Lyft fram dina personliga erfarenheter och vad just du är bra på.
  4. Du har marknaden på din sida, utnyttja det. Var rak i ryggen och se ditt värde, det måste arbets­givarna snart också göra.
  5. Var strategisk. Du kanske inte ska ta drömjobbet först. Satsa på att få en bra första lön i stället. En dålig ingångslön kan du få dras med länge.

Privat vård sticker ut

Det är ingen slump att det var på en privat vårdcentral som Sofie Guldbrand fick upp sin lön som nyutexaminerad. Vårdfokus har tagit del av studentupprorets egen statistik för Stockholm som visar att:

  • 80 procent av ingångslönerna över 25 000 kronor betalades ut av privata vårdgivare, enligt förra årets frivilligt inrapporterade löner.
  • En enkät med svar från 140 sjuksköterskor som tog examen i januari i år visar också att de allra högsta lönerna finns inom den privata vården. Men att fler nu får högre löner även inom landstinget.
  • De högsta ingångslönerna betalas ut av vårdcentraler och äldreboenden. Inom psykiatri, beroendevård och geriatrik. Även inom rehabilitering och palliativ vård finns högre löner för nyutexaminerade.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida