Hon kan knepen att lugna patienterna inför MR

Hon ser patientens bästa, löser de mest omöjliga situationer och är tryggheten personifierad. För det får Anne-Marie Montelius utmärkelsen Årets röntgensjuksköterska.
− Jag håller på och tar hand om en klaustrofobisk patient här. Kan jag ringa dig om en kvart, frågar Anne-Marie Montelius när Vårdfokus ska intervjua henne om utmärkelsen till Årets röntgensjuksköterska.
Just detta är Anne-Marie Montelius signum. I motiveringen står det ”Hon ser alltid till patientens bästa och löser de mest omöjliga situationer. Hon är lugnet och tryggheten själv och genom sitt sätt att vara förmedlar hon det till sina patienter som med Anne-Maries stöd klarar av att genomföra tuffa MR-undersökningar.”
När hon ringer upp en kvart senare berättar hon att det gick jättebra även den här gången. Patienten klarade av att genomföra undersökningen.
Vad är dina knep för att göra rädda patienter lugna?
− Man får ta det väldigt försiktigt så de känner sig trygga. Oftast är det otäckast att åka in, det är då flyktbeteendet slår till, det är inget man kan kontrollera. Men om man får testa att åka in och ut några gånger i lugn och ro brukar kroppen anpassa sig och det lugnar ner sig. Det är väldigt viktigt att de känner att de kan bestämma själva. Sedan att vi pratar med dem under tiden och berättar vad vi gör. Kanske någon kan sitta bredvid och hålla en hand på benet. En del kan behöva något lugnande för att klara av det.
Anne-Marie Montelius har varit röntgensjuksköterska sedan 1988 och arbetar på neuroavdelningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Hon är metodansvarig för MR-undersökningar när det gäller hjärta, helkropp och lymfangiografi som hon varit med om att utveckla och som Uppsala var först i Sverige med att göra. Hon arbetar också som forskningssjuksköterska två dagar i veckan.
− Just nu jobbar jag mycket med en studie som handlar om postcovid. Vi undersöker hjärnan hos de som är kognitivt påverkade efter covid, eller efter vaccination, för att se om vi kan hitta förändringar. En del har varit sjukskrivna länge och har ganska mycket besvär. Jag utför undersökningarna och sedan är det en radiolog som tittar på bilderna och gör bedömningarna.
Anne-Marie Montelius trivs bra med sitt jobb och tycker det är roligt att vara med och driva utvecklingen för att patienterna ska få bättre diagnostik.
Hur känns det att få utmärkelsen Årets röntgensjuksköterska?
− Jag blev både rörd och glad, det är jättekul. Jag har fått ett fint diplom och vi har firat med tårta här.