Hon låter sig inte hindras

Alison LapperMitt liv i mina händer 208 sidorBra Böcker 2006. www.bbb.seISBN 91-7002-225-9

4 augusti 2006

Alison Lapper föds 1965 utan armar och med outvecklade ben. Modern vägrar att ens se på den dotter hon kallar missfoster. Föräldrarna får rådet att lämna henne till de sociala myndigheterna och så blir det. Utan förvarning hämtar modern plötsligt hem Alison, men behandlar henne med samma känslokyla som hon varit van vid från barnhemmet. Det blir i stället den äldre systern som ger Alison kärlek och trygghet. Trots alla motgångar lyckas hon studera och går ut med högsta betyg efter konststudier vid universitetet i Brighton.

Alison har sällan låtit sitt handikapp sätta stopp för sina planer. Vid 22 års ålder gifter hon sig och äktenskapet håller i några år. Ett annat förhållande resulterar i att hon blir gravid, men barnets far överger henne innan barnet är fött. Hon klarar av graviditeten bättre än någon av hennes läkare vågat hoppas på och år 2000 föder hon sonen Parys, hennes livs stora lycka.

På Trafalgar Square i London kan man se en mycket omskriven och omdiskuterad staty av den gravida Alison på en av socklarna som finns runt torget. Denna staty har gjort henne känd bland miljoner människor.

Alison arbetar bland annat som konstlärare och fick 2003 den brittiska Imperieorden för sina insatser för konsten.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida