Sexuellt våld

Hon övertygade politikerna att ta bort patientavgifter för våldtagna

Hon övertygade politikerna att ta bort patientavgifter för våldtagna
Sjuksköterskan Louise Frank har initierat flera förbättringsarbeten på kvinnokliniken. Foto: Erik Leo/Region Skåne.

Nästa år slopar Region Skåne patientavgifter för akutbesök på kvinnokliniken för patienter som utsatts för sexuellt våld. Förslaget kommer från sjuksköterskan Louise Frank: "Ingen ska behöva fundera på om hon har råd att söka vård efter ett övergrepp."

Hur kom du på den här idén?

– När jag började här för tre år sedan hade vi en diskussion om avgifterna, och hur det kom sig att även patienter som utsatts för våldtäkt måste betala för upp till fem besök, bland annat för undersökning, spårsäkring, hepatitvaccinering, kontroll av könssjukdomar och återbesök. Jag tyckte att det var ett helt sjukt system och försökte få tag i sjukhusledningen för att få en förklaring. Så sprang jag av en slump på regionens förslagsservice och testade att påverka den vägen. Man behöver egentligen 1 300 röster för att det ska tas upp av politikerna, men efter 200 röster bestämde sig regionens kommunikationsavdelning för att marknadsföra tjänsten med mitt förslag som exempel. Jag hamnade på reklam i bland annat väntrum och bussar, och på så vis spreds det och nådde politikerna. Nu står alla partier bakom förslaget, så det kommer att gå igenom.

Varför är det viktigt att den här patientgruppen slipper avgifterna?

– För att alla som varit med om övergrepp – som i sig är förnedrande – ska känna att de kan söka vård utan att behöva tänka på om de har råd. I dag är kostnaden 400 kronor per besök. Särskilt de som lever med gärningsmannen och inte kan känna sig trygga hemma måste känna att de kan få hjälp och vård av samhället. I Region Stockholm är avgifterna avskaffade och det ska inte vara någon skillnad för patienten beroende på var övergreppet har skett.

Du har initierat fler förbättringar på mottagningen. Berätta!

– Vi funderade på hur vi skulle fånga upp kvinnor som utsatts för hot och våld, men hade inte hittat något bra sätt att ställa frågan i samband med triagering. I sociala medier såg jag ett inlägg från ett sjukhus i England, där man fick möjlighet sätta ett kryss på muggen för urinprov om man varit utsatt för övergrepp. Vi införde det och redan första månaden fick vi ett 20-tal kryss. Det blev startskottet för nya rutiner. I dag har vi affischer på tre språk inne på toaletterna, som informerar om möjligheten att sätta kryss. Vi ställer också frågan om kvinnorna som söker vård har utsatts för hot och våld nu eller tidigare, och många berättar att de utsatts för våldtäkt trots att de inte tänkt göra det. För vissa är det lättare att säga att de varit utsatta tidigare men så småningom kommer det fram att de fortfarande är det.

Har du fler idéer?

– Inte just nu. Det här gick så fort att jag inte riktigt hunnit smälta det. Men det boostar verkligen mig som sjuksköterska. Att få hjälpa människor och förbättra vården för utsatta människor är anledningen till att jag sökte mig till yrket.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida