Hon räddade hans liv – nu är de ett par

Hon räddade hans liv – nu är de ett par
För ett och ett halvt år sedan räddade Jannicke Bergman Andreas Olesen till livet. I dag bor de ihop. Foto: Conchi Gonzalez

På måndag får Jannicke Bergman ta emot priset som Årets hjärtlungräddare. Men det är inte första gången hon räddar livet på någon.

18 oktober 2013

– Nej för sju-åtta år sen lyckades jag rädda en liten pojke som höll på att drunkna i en swimmingpool i Serbien. Jag vet inte om det ligger i släkten, säger hon och skrattar, men min pappa lyckades en gång få liv i en pojke ute i vattnet som två andra personer hade försökt att rädda.

Räddade liv på Liseberg

Men det är en helt annan händelse som ligger bakom att Jannicke Bergman får ta emot utmärkelsen Årets hjärtlungräddare. Den här historien utspelade sig på nöjesfältet Lisebergs dansbana i Göteborg en sommarkväll i fjol.

Mitt under dansen såg Jannicke att en man som dansade med en annan kvinna plötsligt förlorade medvetandet och segnade ner mot golvet. Jannicke slet sig från sin danspartner, rusade bort och lyckades tillsammans med den andra kvinnan fånga upp mannen.

Jannicke, som arbetar som behandlingsassistent, hade nyligen gått en förnyelsekurs i hjärtlungräddning och kontrollerade därför andningen och pulsen. När hon inte kände någonting satte hon genast i gång med att ge mannen hjärtlungräddning. Efter ett tag fick hon hjälp av en kille som tog över bröstkompressionen medan Jannicke kunde koncentrera sig på att blåsa luft i mannen.

Fick samtal från sjukhuset

Hur länge hjärtlungräddningen höll på vet hon inte, men så småningom vaknade mannen till liv. En stund senare kördes han med ambulans till sjukhuset.

När fyra dagar hade gått ringde Andreas Olesen, som hon fick reda på att han heter, hem till Jannicke. Han bad henne komma och hälsa på honom på sjukhuset. Dagen efter åkte hon dit. I dag lever de ihop.

– Det var kärlek vid första ögonkastet, säger Jannicke som tycker det är kul att hon nu prisas för sin insats.

– Men gladast är jag naturligtvis över att jag lyckades rädda Andreas.

Årets hjärtlungräddare

  • Priset delas ut för tredje året i rad och är instiftat av Riksförbundet Hjärtlung, Svenska rådet för hjärt-lungräddning och Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sverige.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida