Hon tvingas pendla 20 mil till praktiken

Sjubarnsmamman Andrea Skeppström var inte beredd på att hon skulle tvingas pendla så långt för att göra verksamhetsförlagd utbildning.

— Det känns rent ut sagt som skit. Det var ju inte därför jag sökte en distansutbildning. Det gjorde jag för att få möjlighet att vara hemma, säger Andrea Skeppström som tillsammans med maken och sju barn bor i Betsele strax utanför Lycksele.

I 17 år har hon arbetat som undersköterska. Nu går hon termin tre på sjuksköterskeprogrammet.

Utbildningen ges på distans från Skellefteå, 32 veckors praktik ingår. Det visste Andrea Skeppström när hon antogs. Det hon däremot inte var förberedd på var att tvingas pendla så långt för att kunna göra sin verksamhetsförlagda utbildning, vfu.

På Umeå universitets hemsida står det att praktiken görs i Västerbotten, oftast i Skellefteå med omnejd.

— Men på introduktionen fick vi veta att vi skulle kunna ansöka om att få göra den verksamhetsförlagda utbildningen på hemorten. Bland annat om man har barn under åtta år. Jag har fyra stycken och trodde det skulle räcka som anledning, säger Andrea Skeppström.

Så blev det inte. Under termin två i höstas pendlade hon i tre veckors tid till en praktikplats på ett särskilt boende i Norsjö, dit det är drygt sju mil från hennes hem.

Nu när hon påbörjat termin tre har hon fått besked om att hennes nästa vfu blir på sjukstugan i Åsele, tio mil hemifrån. Eftersom bussarna inte går så ofta måste hon bo tillfälligt hos sin mamma och pappa i Vilhelmina och pendla därifrån eller finna ett boende i Åsele.

— Jag har varit beredd att hoppa av utbildningen. Som tur är har jag en bra make som tycker att jag ska genomföra den. Han har ibland möjlighet att jobba hemifrån. Han kan också åka senare till jobbet och komma hem tidigare om barnen måste lämnas och hämtas på dagis. Men då kommer han att drabbas av förlorad arbetsinkomst, säger Andrea Skeppström.

Tre av hennes kurskamrater med barn är i en liknande situation, berättar hon.

Kristina Lejon, vicedekan för utbildningarna vid Umeå universitets medicinska fakultet, säger att hon har stor förståelse för att det blir besvärligt för studenter som får långa pendlingsavstånd till vfu:n.

Samtidigt understryker hon att det inte alltid går att uppfylla studenternas önskemål. Var de får sin praktik beror dels på var det finns tillgängliga platser, dels på vilka moment de ska lära sig.

— Det ligger i vårt eget intresse att det ska lösa sig så gott det går. Men det görs cirka 3000 vfu-placeringar per år för sjuksköterskestudenter i Västerbotten. I vissa fall går det inte att uppfylla de önskemål som finns, även om studenter med barn har förtur, säger Kristina Lejon.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida