Bokintervju

Hon vill se fler barn leka ute

Hon vill se fler barn leka ute
Sandra Dahlén är utbildare, konsult och skribent i frågor som rör jämställdhet, jämlikhet och sexualitet. Foto: Saga Berlin Niceguzz

Våga släpp ut dina barn och ge dem möjlighet att klättra, springa och ta risker, uppmanar författaren Sandra Dahlén. Trenden att sitta stilla måste brytas.

Vilka är farorna med att barn inte rör sig lika mycket som förr?
— Man kan säga att det är gambling med våra barns fysiska och psykiska hälsa då för lite rörelse påverkar allt från sömnkvalitet och möjlighet att hantera stress och oro till risk för fysisk sjukdom och allvarliga skador vid exempelvis fall.

Föräldrar vågar knappt längre släppa ut sina barn utan uppsikt — är vi onödigt ängsliga?
— Ja, det är vi. I de allra flesta områden är det lika säkert som när vi växte upp. Det är däremot farligt att överbeskydda barn då det leder till otillräcklig rörelse och färre möjligheter att lära sig hantera situationer som kan uppstå utomhus.

— Det är inte synd om barn som måste gå någon kilometer till skolan — tvärtom är det en förmån.

Bokfakta

Frigående barn. En föräldrabok om det ökade stillasittandet och hur vi tillsammans tillgodoser våra barns behov av rörelse
Sandra Dahlén
(Leopard förlag 2021)

Du skriver att gårdarna i många bostadsområden står tomma — nästan alla barn är inomhus. Hur kan det förändras?
— På olika sätt, till exempel genom att en familj visar vägen och låter barn leka ute själva, gärna med syskon eller vän. Det gäller också att försöka skapa kontakt med andra föräldrar då det skapar trygghet, en känsla av att hålla koll på barnen tillsammans.

Det finns ju tv-spel som går ut på att barnen ska röra på sig, till exempel dansa. Är inte det bra?
— Jo absolut, all rörelse är bra! Det viktiga är att barn får daglig och varierad lek och rörelse — många steg varje dag men även stötar som stärker skelettet vid exempelvis höga hopp, och styrketräning minst tre dagar i veckan — släpa, åla, klättra!

Vad kan skolsköterskor och bvc-sköterskor bidra med?
— Personal kan tydligare införliva behov av daglig rörelse i information och frågor som redan ges till föräldrar. Föräldrars tro på att träning två gånger i veckan är tillräcklig rörelse behöver också mötas upp, likväl som oro för att släppa ut barnen.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida