författarintervju

Hon vill se läkande läsning i vården

Hon vill se läkande läsning i vården
Cecilia Pettersson är litteraturvetare vid Göteborgs universitet och har forskat om biblioterapi och psykisk ohälsa. Foto: Johanna Hillgren

Litteraturvetaren Cecilia Pettersson berättar i sin bok om biblioterapins utveckling och forskningsfält, men här finns också konkreta råd för den som vill arbeta praktiskt med hälsofrämjande läsning.

Kan du kort beskriva vad biblioterapi är?
— Det innebär att man använder läsning eller samtal om litteratur för att främja hälsa, välbefinnande eller personlig utveckling. Man kan läsa på egen hand med stöd av en terapeut eller delta i en läsecirkel med biblioterapeutiskt syfte.

I en av dina studier deltog kvinnor med förlossningsdepression. Såg du någon effekt av biblioterapin?
— Ja, den hade en positiv inverkan på kvinnornas psykiska, sociala och intellektuella välbefinnande. De upplevde gemenskap och trygghet i gruppen, fick hjälp att uttrycka tankar och känslor fritt samt blev stärkta i sin identitet och orkade utföra fler vardagsuppgifter.

Bokomslag Biblioterapi
”Biblioterapi” av Cecilia Pettersson. Appell förlag 2020.

Biblioterapi har använts länge i USA och Finland är långt framme på området. Vad kan öka intresset i Sverige?
— Att kunskapen sprids, vilket jag försöker bidra till genom min bok och genom en universitetskurs i biblioterapi. Sedan tror jag det är viktigt att det satsas på hälsofrämjande läsning inom till exempel vården, utbildningssektorn och biblioteksvärlden.

Det finns en skepsis mot biblioterapi bland vårdpersonal. Vad beror den på?
— Jag tror att skepsisen framför allt gäller att rekommendera biblioterapi som en åtgärd, inte mot läsningen eller litteratursamtalets betydelse för hälsa och välbefinnande i sig. Jag hoppas att vården ska börja pröva att använda biblioterapi som komplement till annan behandling och får pengar till det.

Vårdpersonalen är under enorm press nu under pandemin. Tror du att de kan ha nytta av att läsa skönlitteratur?
— Ja, absolut! Läsning kan fungera som en paus i vardagen, som innebär avkoppling och återhämtning. Det visar både mina och andras studier. Jag tror att det skulle vara mycket bra om vårdpersonal kunde få använda läsning som friskvård.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida