Student

Hon visar studenter vägen till facket

Hon visar studenter vägen till facket
Suhad Aljaberi under zoom-presentationen tillsammans med Branko Banovic och Juliska Tot Wikström från Vårdförbundet avdelning Halmstad.

Uppdrag: Att locka fler studenter till Vårdförbundet. Suhad Aljaberi är en av åtta studentinformatörer som sprider viktig kunskap om facket - och höjer medlemssiffrorna.

Hon går genom rutan, som man brukar säga. Eller i det här fallet dataskärmen. Vårdfokus har fått möjlighet att vara med på ett Zoom-möte där sjuksköterskan Suhad Aljaberi gör allt för att sälja in Vårdförbundet till framtida kollegor. Den här gången är det studenter som läser första terminen på sjuksköterskeprogrammet vid Högskolan i Halmstad som får höra hennes presentation.

Suhad Aljaberi tillsammans med Juliska Tot Wikström.

Hennes engagemang går inte att ta miste på när hon beskriver tryggheten som ett facklig medlemskap kan ge. Men pandemin har gjort uppdraget svårare, tycker hon själv.

Hon föredrar att möta studenter ansikte mot ansikte. Skapa kontakt, utan teknikstrul. Ge studenterna möjlighet att ställa frågor på ett mer lättsamt sätt, bläddra i Vårdfokus och få kassen, pennan och pennfickan direkt när de ansluter sig. Namnbrickan, en annan populär förmån, kommer på posten.

– Själv hade jag aldrig vetat om att Vårdförbundet fanns om de inte kommit till min skola och presenterat sig, säger Suhad Aljaberi.

Viktig medlemsgrupp

Studenter är en viktig medlemsgrupp för Vårdförbundet som satsar hårt på att få både fler studerandemedlemmar och fler att stanna kvar i facket efter examen. Sedan några år tillbaka anställs studenter som informatörer. Suhad Aljaberi har egentligen hunnit bli färdig sjuksköterska, men fortsatt ett tag till eftersom hon gillar det så mycket.

Studenter i Vårdförbundet

  • 50 % av alla medlemmar i Vårdförbundet gick med som studenter.
  • Just nu har Vårdförbundet 7 533 studerandemedlemmar (siffran är från sista februari i år).
  • Studenternas egna organisation inom förbundet heter Vårdförbundet student.
  • Ett medlemsskap i Vårdförbundet kostar 150 kronor för hela studietiden. Då ingår bland annat en stick-och-skär-försäkring, personlig rådgivning, lönecoachning och mycket annat.
  • Just nu söker Vårdförbundet nya studentinformatörer. Om du är intresserad av uppdraget finns mer information HÄR.

En stor del av jobbet går ut på att kontakta universitet och högskolor och tjata sig till en tid för att få möta studenterna. Suhad Aljaberi önskar att fler lärare var mer samarbetsvilliga och såg värdet av att studenterna tidigt får bra information om facket.

Zoom ger pandemieffekt

En Suhad-selfie med deltagarna på zoompresentationen.

Många studenter ansluter sig till Vårdförbundet. Men nu syns en pandemieffekt. Något färre har anslutit sig under det senaste åren, kanske för att presentationerna inte kunnat göras live i klassrummen, tror Suhad Aljaberi. För att kompensera för detta har förbundet flera informationskampanjer på gång, riktade till studenter.

Vad är ditt bästa argument för att studenter ska gå med i Vårdförbundet?

– Det är att vi finns och backar upp om något skulle hända under exempelvis praktiken. Det andra är att Vårdförbundet arbetar för att utveckla vården och yrkena och att vi behöver vara många medlemmar för att vara starka inför arbetsgivaren. Ju fler vi är, ju starkare blir vi, säger Suhad Aljaberi.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida