Hopp kan inte mätas men beskrivas

7 mars 2000

– Hopp har olika innebörd för olika människor, säger Eva Benzein. Det beror bland annat på livssituationen eller, för en sjuk person, hur långt sjukdomen har framskridit. För den sjuke kan blotta hoppet om en dag utan svåra smärtor ge en kraft som gör dagen uthärdlig. För andra kan hoppet som ger en oanad energi handla om möjligheten att få uppleva något stort och efterlängtat . Det till synes omöjliga blir möjligt. Det kan vara hoppet att få möta nära och kära. För en annan ett barnbarn som ska födas eller något annat stort.
    
– Hopp kan inte mätas men det kan beskrivas, säger hon också. Man kan se det som att genom hoppet ser man möjligheter och får kraft och energi. Inte till att helt trotsa döden men till att påverka den. Man kan likna hoppet vid en mobil i ständig rörelse för det är aldrig statiskt, inte svart eller vitt.
    
Man kan hoppas på något och inspireras till mål som dag för dag ger mening åt livet även när dagarna är räknade. Man kan också »vara i hoppet« vilket kan beskrivas som att »vara hemma«. Det måste inte vara bokstavligt. »Hemma« kan vara att få uppleva ro, vila och värdighet. Att någon finns där som har tid att samtala, lyssna eller bara sitta tyst och vara närvarande.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida