Hotade med uppsägningar ? fick semester

På Karolinska sjukhusets dialysavdelning fick personalen nog. Hälften sa att de ville säga upp sig. Först då fick de sin sommarledighet.

28 april 2003

– Nu har vi löst det hela och nästan alla har sagt att de inte ska säga upp sig, säger Annika Bremer, divisionschef på sjukhuset som först i fredags kunde meddela att alla som vill får fyra veckors semester.

För några år sedan märkte personalen på dialysavdelningen att deras jourpass blev fler och fler. Ständigt skulle de 24 sjusköterskorna ligga i beredskap på akuta inryckningar. Förra sommaren köptes dessutom den fjärde semesterveckan ut av arbetsgivaren, då med personalens goda vilja. Följden blev extra trött personal under hösten.

Krävde förändring

 Vårdförbundets sektion på Karolinska sjukhuset krävde då att situationen skulle förändras eller att ersättningarna för jourberedskap skulle höjas kraftigt. Ingenting hände. Till slut fick personalen ett besked om att de fick vänta på en genomgång av hela sjukhusets ersättningar.

 – Och när vi fick höra att arbetsgivaren även denna sommar krävde tre veckors semester så var det droppen som fick bägaren att rinna över. Personalen var redan trött, säger Anita Westerlund, vice ordförande för Vårdförbundet på Karolinska sjukhuset.

Divisionschef Annika Bremer på Karolinska Sjukhuset, var det hotet om uppsägning som gjorde att personalen fick en fjärde semestervecka?

– Det vore konstigt att säga att vi inte påverkades av deras irritation. Men vårt mål var att kunna jämka lite mer så att schemat går ihop. Vi måste ju ha personal till dialysen.

Det går inte att minska personalen på dialysen eftersom behandlingen är livsnödvändig för de njursjuka. Kommer ni att förbättra arbetsmiljön nu?

– Vi har redan haft ett projekt i en månad som bland annat syftar till det.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida