Hundratals jobb bort

Många jobb och vårdplatser försvinner när landstinget i Norrbotten ska spara pengar.

1 september 2003

Det förslag som den politiska majoriteten lagt innebär att 200 jobb och 180 vårdplatser ska bort. Enligt landstingsledningen kommer ingen fast personal att sägas upp, utan besparingarna gäller vikarier och inhyrd personal. Vilka konsekvenser det får är ännu oklart.

– Nu väntar genomgångar inom varje division och det slutgiltiga beslutet om tjänster och vårdplatser kommer först i slutet av året. Men visst kommer det att beröra Vårdförbundets medlemmar, säger landstingsrådet Kent Ögren (s).

Redan nu märks en hårdare hållning. Arbetsgivaren har inte gjort några försök att behålla de nio nattsjuksköterskor på Sunderbyns sjukhus som sa upp sig före sommaren i protest mot att deras nya arbetstidsschema stoppades. De nio har nu lämnat sjukhuset.

Vårdförbundets ordförande i Norrbotten Lisbeth Löpare-Johansson är kritisk till sparplanerna.

– Vi har länge efterlyst en bred diskussion om vården i länet, men landstinget väljer i stället att ständigt skära i små bitar.

Även i Örebro är den ekonomiska situationen krisartad. Inte mindre än 500 jobb ska bort när 250 miljoner kronor måste sparas under en tvåårsperiod. Hur besparingarna ska genomföras blir klart först senare i höst.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida