Hur gick det för Maria i Alingsås?

För två år sedan berättade vi om ett arbetsvärderingsprojekt på lasarettet i Alingsås. Då var tongångarna positiva - i dag konstateras att lönerna inte har påverkats.

4 november 2005

Intensivvårdssjuksköterskan Maria Bergentz var en av dem som valdes ut som referensbefattning i ett arbetsvärderingsprojekt på Alingsås lasarett. Poängsättningen av hennes arbete skulle vara vägledande för en värdering av alla iva-sjuksköterskor. Den stora vinsten, sa hon då, var att få sitta ned med en extern konsult och lyfta fram alla delarna i arbetet. Hon blev själv lite tagen av hur mycket sjuksköterskor kan. Vad har hänt sedan dess?

– Ingenting, svarar hon när Vårdfacket ringer upp.

– Vi har inte fått några löneökningar utöver det vanliga och lönen sätts fortfarande efter lönesamtal mellan mig och min närmaste chef.

Hon hade inte väntat sig att hennes individuella lön skulle förändras i och med arbetsvärderingen. Det var aldrig meningen. Däremot trodde hon att det skulle märkas i lönesättningen av hela kåren. Men den höga poängen för sjuksköterskans arbete har stannat vid att vara just poäng – ingen särskild lönehöjning.

Maria Bergentz trodde att sjuksköterskor i förlängningen skulle jämföras med manligt dominerade arbeten utanför vårdens värld. Det var i sådana termer diskussionerna gick för två år sedan.

– Men jag har inte hört något mer om någon sådan jämförelse och vet inte ens om det är möjligt att få fram något sådant redskap. Fast jag tror att det skulle vara till nytta. Jag skulle i alla fall inte vara rädd för en jämförelse med yrkesgrupper utanför vården, säger hon. 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida