Hur mycket är din tid och
kunskap värd?

Hur mycket är din tid och<br>kunskap värd?

Ledare. Vilken ersättning är rimlig när din kunskap behövs på tider då de flesta andra är lediga? Ett prioriterat mål för Vårdförbundet är att hitta bra lösningar i arbetstidsfrågan.

7 november 2012

Arbetstid är en viktig fråga för hela vården och för alla medlemmar. Det handlar om förutsättningar för en säker vård och det handlar om den egna hälsan — att få tid för återhämtning och att ha ett bra socialt liv. Men det handlar också om pengar. Hur mycket är tiden värd? Vilken ersättning är rimlig när man jobbar på tider då de flesta andra är lediga??

De centrala bestämmelser om arbetstid som tillämpas i vården är från 70-talet. Det passar illa med den kunskapsintensiva vård vi har i dag. Därför har Vårdförbundet valt att just nu prioritera arbetstidsfrågan. Vi valde strategin att satsa på arbetstider redan 2007 och nu gäller det att fortsätta hålla fokus för att nå resultat.

Målet är en central bestämmelse om arbetstid som gäller alla — behovet av vila och kompensation är lika, oavsett var i landet man bor. Men det ska också finnas möjligheter för lokala och individuella anpassningar. Ett bra avtal om arbetstid kan innebära möjlighet till stora hälsovinster och vara värt många tusenlappar i plånboken. ?

Självklart fortsätter vi samtidigt att arbeta med lönefrågan, framför allt genom att utveckla den lokala lönebildningen. Det handlar bland annat om att på varje arbetsplats tillsammans med arbetsgivaren diskutera och fastställa en önskad lönestruktur. Alltså att bestämma hur löneförhållandena ska se ut både mellan och inom olika yrkesgrupper på arbetsplatsen. Inte minst är det viktigt för värderingen av specialistkunskap.

Det finns ett tydligt tryck i lönefrågan för våra yrkesgrupper i samhället. Inte minst visar sommarens bristsituation en allt större efterfrågan på vår kunskap. Det kan vi alla utnyttja! Våra blivande kolleger i ”Inte under 24 000”-rörelsen har verkligen tagit fasta på det och använder sig av den ökade efterfrågan när de söker jobb. ?

Att sätta ett värde på sin egen kunskap och sin egen tid är inte det lättaste, men helt nödvändigt för att kunna bli rätt värderad av andra. Vi kan alla driva på utvecklingen av både lön och arbetsvillkor inom våra yrken — både var och en för sig och allihop tillsammans.?

Läs gärna mer om arbetstidsfrågan på: www.vardforbundet.se/arbetstid 

Ur min agenda

november 2012

  • 1-11 Reser till USA för att bevaka presidentvalet
  • 14 Möte på socialdepartementet om etisk plattform inom vård och omsorg
  • 15 Deltar vid PCC Summit 2012: Implementing person-centred care
  • 19 Prisutdelning Salus Ansvars vårdpris 2012
  • 20 Styrelsemöte för OFR
  • 27 Ordförandekonferens för riksföreningarna
  • 29-30 Förbundsstyrelsen sammanträder

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida