I kväll diskuteras forensisk omvårdnad i tv-programmet Veckans Brott

I kväll diskuteras forensisk omvårdnad i tv-programmet Veckans Brott
Henrik Edman ären av cirka 70 aktiva medlemmar i Svenskt nätverk för forensisk omvårdnad.

— Det känns bra. Fler behöver veta att ämnet finns, säger ambulanssjuksköterskan Henrik Edman som är djupt engagerad i ämnet.

24 mars 2015

I kvällens avsnitt av Veckans Brott kommer det framför allt att handla om forensisk omvårdnad ur ett ambulansperspektiv. Det vill säga hur ambulanspersonalen ska bete sig när de kommer till en misstänkt brottsplats, misstänker att ett barn eller en kvinna kan vara misshandlad eller att någon annan typ av brott har begåtts mot en människa.

– Om vi exempelvis kommer till en lägenhet där någon blivit misshandlad eller skjuten är det som ambulanspersonal viktigt att se till att man inte förstör de eventuella spår som finns och som polisen har nytta av i sin utredning. Det är viktigt att veta hur man ska röra sig på brottsplatsen och inte klampa runt i eventuella blodspår, säger Henrik Edman som aktiv medlem i Svenskt nätverk för forensisk omvårdnad.

Snabb koll för att skydda sig själva

Han berättar att personalen först av allt brukar göra en snabb koll för att se så att det inte finns fler personer i bostaden som kan utgöra en fara för ambulanspersonalen, utan att för den skull förstöra eventuella spår.

Om personen fortfarande är vid liv är det primära att rädda dennes liv.

– Men om jag tvingas flytta exempelvis ett skjutvapen måste jag vara noga med att komma ihåg exakt hur det låg från början, säger Henrik Edman.

Noga med att journalföra iakttagelser

Han beskriver också hur ambulanspersonalen måste vara extra noga med att vara observant på vad de lägger märket till på väg till brottplatsen. Och att även journalföra saker som de upptäcker på själva brottsplatsen som patienten själv inte kan redogöra för men som sedan kan bli viktig information vid en eventuell rättegång.

Vissa saker är sekretessbelagda och kan inte utan vidare förmedlas till polisen. Exempelvis kan personalen under transport av en kvinna misstänka att hon blivit misshandlad.

– Men vi måste journalföra de iakttagelser vi gör. Vill kvinnan sedan i efterhand göra en polisanmälan så finns det dokumenterat att hon exempelvis haft blåmärken eller andra skador som tyder på misshandel.

Saknar forensisk omvårdnad i utbildningen

Själv undervisar Henrik Edman i forensisk omvårdnad vid specialistutbildningen för ambulanssjuksköterskor vid högskolan i Borås. Men generellt tycker att det informeras alldeles för lite i ämnet på många andra ambulansspecialisutbildningar.

Veckans Brott sänds klockan 21.00 i i kväll på SVT1

Fakta forensisk omvårdnad

  • Forensisk omvårdnad kan enklast beskrivas som vårdens interaktion med rättsväsendet.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida