IBL utan ordförande

På onsdag var det tänkt att de biomedicinska analytikernas yrkesorganisation IBL skulle välja en ny ordförande. Men ingen har velat ta på sig uppdraget. De två huvudkandidater som enligt valberedningen var beredda att axla ledarskapet är inte längre aktuella.

16 april 2007

Ända fram till i mars trodde sig valberedningen ha två nominerade: Lena Morgan, ombudsman i Vårdförbundet och vice ordförande i IBL samt Ewa Grodzinsky, verksamhetschef för FoU-verksamheten i landstinget i Östergötland och ledamot i IBL:s styrelse.

Inför årsmötet nu på onsdag, då den nya ordföranden skulle väljas, har båda dock meddelat att de av olika anledningar inte kan ta på sig ordförandeskapet.

– Vi har haft fler tänkbara kandidater. Men vi kom till en gräns där tiden rann ut i och med att vi trodde att vi hade nomineringarna klara, säger Ewa Ericson som är sammankallande i IBL:s valberedning.

Missförstånd

Enligt Lena Morgan uppstod det ett missförstånd mellan henne och valberedningen.

– Jag sa aldrig tydligt nej när de för ett år sedan pratade om mig som möjlig kandidat. Därför trodde de att jag sa ja. Men det passar inte in i mitt liv just nu.

Lena Morgan tycker att ett ordförandeskap i IBL är alltför stort för att det enkelt ska kunna gå att kombinera med ett vanligt jobb. Som det har varit hittills har IBL endast kunnat finansiera en mindre del av den tid som ordföranden lägger ner på sitt ordförandeuppdrag.

Ordföranden är dessutom ansvarig för den personal som är anställd av IBL. Den avgående ordföranden, Michel Silvestri, har under sina sex år på posten periodvis haft en anställning på mellan 10 och 20 procent för att vissa dagar kunna vara på kansliet.

– Ordförandeskapet har man dygnet runt, inklusive på sin fritid, säger Michel Silvestri, som sagt ett definitivt  nej till ännu en mandatperiod.

Delat ledarskap diskuteras

Ett alternativ som kommer att diskuteras på årsmötet på onsdag är att införa någon form av delat ledarskap.

– Man skulle kunna tänka sig att ha en ordförande och två vice ordförande som delar på arbetsuppgifterna. Så jobbar vi i IFBLS (den internationella biomedicnska analytiker-organisationen) och det fungerar bra, säger Lena Morgan som tidigare har varit ordförande i IFBLS.

Sedan det blev känt att IBL saknar kandidater till ordförandeposten har rykten gjort gällande att organisationen ska läggas ner.

– De ryktena är helt galna. Det är ingen panik. Även om vi för en tid kommer att vara utan ordförande kommer IBL att finnas kvar, försäkrar Ewa Ericson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida