Ingen är ensam med sitt missbruk

Skål! 14 berättelser. HUR det var, VAD som hände och hur det är NU?Ann Thörnblad?Sellin & partner 2009. www.sellin.se?isbn 978-91-7055-392-9

2 oktober 2009

Fjorton mer eller mindre kända personer berättar här naket och ärligt om sin eller en närståendes beroende och hur de klarar av att leva utan att ta till flaskan. Politikerna Gudrun Schyman och Kristina Axén Olin samt författaren och bloggaren Marcus Birro, är några av dessa beundransvärda och modiga. De visar också att det går att bemästra suget och leva som nykter alkoholist.

Vid finare middagar och fester bjuds det nästan alltid på alkohol. Man kan till och med anses tråkig om man tackar nej till den för maten speciellt utvalda flaskan. Om sedan någon faller igenom och tappar kontrollen på grund av överkonsumtion är det lätt att övriga gäster ser ned på den berusade och vänder ryggen till. ?

Men ingen är någonsin ensam med sitt missbruk. Anhöriga, vänner och arbetskamrater, alla blir indragna i alkoholistens självförstörande beteende. Att erkänna sin alkoholism, i första hand för sig själv men också för sin omgivning, kräver styrka och mod. Är man dessutom en offentlig person som har allmänhetens och mediernas kritiska ögon på sig redan från början, krävs det kanske ännu mer mod. ?

I slutet av boken presenteras Nämndemansgårdens arbete och ett självtest där du kan se om du ligger i riskzonen. De medverkande i boken är dock skeptiska just till självtester, som de inte anser speglar det verkliga riskbeteendet. P S-K??

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida