Krönika  |  Chefredaktören 1 december 2020

Michelle Wahrolén: ”Ingen i covidvården ska behöva bli utförsäkrad”

”Ingen i covidvården ska behöva bli utförsäkrad”
Detta är opinionsmaterial

I våras insjuknade sjuksköterskan Linnea dramatiskt i covid-19, förmodligen smittad av en patient. Det blev en tuff tid med en lång sjukskrivning.

I höstas fick Linnea beskedet att hon blir utförsäkrad om hon inte söker andra jobb. Det är cyniskt och jag blir riktigt upprörd över att den som ställt upp i covid-vården och kanske smittats på arbetet ska kunna bli utförsäkrad.  Linnea är inte ensam om detta. Vårdförbundet Direkt har fått flera samtal från medlemmar som drabbats av långvarig covid-19 och som riskerar att utförsäkras.

Ta åt er äran!

I dagarna tog regeringen tack och lov beslutet att göra något åt detta skeva. Det är fler än jag som reagerat på det absurda i att ha sådana regler. Nu ska det efter dag 180 bli lättare att skjuta upp prövningen mot hela arbetsmarknaden om det går att visa att man kan återgå till sitt gamla jobb vid dag 365. Något som ni medlemmar i Vårdförbundet med styrelsens i spetsen kan ta åt er äran av! Enligt socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi har Vårdförbundet haft en stor påverkan på regeringens beslut.

Vårdförbundet har haft stor påverkan på regeringens beslut

Trygghet och tid att läka

Men de nya reglerna gäller först från och med 1 mars nästa år. Så även om det är ett välkommet beslut är det flera personer som likt Linnea ändå kommer i kläm.  Personer som jobbat i covid-vården och blivit smittade där borde inte sparkas ut i kylan och oroa sig för hur ekonomin ska gå ihop. I stället bör de i ekonomisk trygghet få den tid det tar att läka efter den pärs de varit med om.

Det är mycket annat som behöver läkas; tröttheten efter otaliga extrapass, ett övertidsberg av aldrig tidigare skådad slag och nu den andra covid-vågen som sköljer över oss. 

God jul med hopp om ett mycket godare nytt år!

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida