Inger Ohlsson slutar som generaldirektör

Efter sex år som generaldirektör för Arbetslivsinstitutet lämnar Inger Ohlsson sitt uppdrag i augusti. Närmast väntar ett års vistelse i Uganda.

21 juni 2005

Inger Ohlsson, ordförande för Vårdförbundet åren 1986 till 1994, förnyar inte sitt sexårskontrakt som högsta chef för Arbetslivsinstitutet. ?Jag har gjort det jag tror mig kunna göra?, säger hon som förklaring till varför hon slutar.

? Jag behöver göra något annat. Det är slitsamt att vara chef på den här nivån och det är bra att någon annan tar vid med ny kraft.

Kritisk mot regeringen

Inger Ohlsson är inte missnöjd med sina år som generaldirektör och mest nöjd är hon med att fler än tidigare uppfattar det arbete som görs på Arbetslivsinstitutet som viktigt. Men hon är kritisk mot regeringen som hon anser är alltför otydlig i sina direktiv till myndigheten.

? Ägaren måste säga vad man förväntas leverera och institutet behöver en bättre vägledning från regeringen, säger hon.

Hon gör en jämförelse med Danmark, som har ett arbetslivsinstitut med en bättre fungerande dialog med uppdragsgivare, arbetsmarknadens parter och berörda myndigheter. Det är också vad hon önskar det svenska arbetslivsinstitutet i framtiden. Arbetet med det har inletts, berättar hon.

En välbehövlig paus

För egen del tar Inger Ohlsson en paus från chefsjobben och följer med sin make, Socialstyrelsens förre generaldirektör Claes Örtendahl, till Uganda ett år. En dröm som går i uppfyllelse.

? Jag har länge tyckt att det vore spännande att vistas en längre tid i ett utvecklingsland.

Någon tanke på att där ta upp sin forna profession som sjuksköterska har hon dock inte.

? Min yrkeskunskap är väldigt rostig. Det är 25 år sedan jag arbetade som sjuksköterska.

Det passar henne bra att på det här sättet kunna kliva av och få tid att fundera på vad hon vill göra i fortsättningen.

? Jag fyller 56 år så jag vill inte övergå till en permanent ledighet, men jag har lett stora organisationer i 19 år och varit en symbol på något sätt. Det innebär trots allt en slags påfrestning, säger Inger Ohlsson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida