Ingrid gör provsvaren säkrare

Ingrid gör provsvaren säkrare
Ingrid Uttberg (t h) och undersköterskan Monica Andersson går igenom avdelningens patientnära blodgas­instrument. Foto: Ermina Karabasic

Biomedicinska ?analytikern Ingrid Uttberg ?går runt på Sahlgrenska ?universitetssjukhuset i Göteborg och lär ut allt om patientnära ?analyser till vårdpersonalen.?

Hon ingår i ett team av en handfull biomedicinska analytiker från laboratoriet för klinisk ?kemi. De besöker avdelningarna och mottagningarna på Sahlgrenska universitetssjukhuset för att se till att sjuksköterskorna och undersköterskorna är uppdaterade på de patientnära instrument som finns utplacerade just på deras arbetsplatser. ?

— Jag tycker om att dela med mig av mina kunskaper till andra, säger Ingrid Uttberg. ?

Hon har undervisat såväl kolleger som annan personal i patientnära analyser, PNA, de senast 17 åren. Inom yrkeskåren har hon märkt att det finns de som är kritiska till att allt fler analyser görs med patientnära analysinstrument, av personal som inte är utbildade i biomedicinsk laboratorievetenskap.?

— Men om vi inte är med och stöttar personalen kommer de ändå att köra sitt eget race utan oss, och det är ett sämre alternativ, säger Ingrid Uttberg. ?

PNA-teamets uppgift är inriktat på att utbilda och placera ut nätverksanslutna patientnära instrument. För att ytterligare öka patientsäkerheten förs analysresultaten automatiskt in i journalen.?

— Tyvärr används egenmätare även av vårdpersonal ibland. De är till för att enskilda patienter ska kunna göra egna kontroller och är bra till det de är tänkta för. Men när de används av vårdpersonal på patienter är det inte lika bra eftersom de inte är lika precisa som PNA-instrument, säger Ingrid Uttberg.

??När hon berättar för vårdpersonal om skillnaden mellan egenmätare och patientnära instrument blir de flesta förvånade och tar till sig kunskapen. Men det finns även de som klart och tydligt förklarar att de struntar i vilket.?

— I de lägena är det viktigt att få vårdpersonalen att förstå vikten av att få analysresultat som ligger så nära sanningen som möjligt. Resultaten kan vara avgörande för vilken diagnos och behandling patienten får, säger hon. ?

Ingrid Uttberg tycker ändå att det hör till undantagen att personalen inte vill lyssna på det hon har att säga. Tvärtom upplever hon oftast att hennes besök uppskattas av personalen. De är uppmärksamma och tar till sig av den kunskap hon förmedlar.

??Trots att Ingrid Uttberg har arbetat med ?patientnära analyser i så många år känner hon att det alltid finns mer att lära.?

— Eftersom verkligheten ändrar sig hela tiden måste jag hänga med. De instrument som användes för 17 år sen är inte de som används ?i dag. Dessutom utvecklas ständigt nya. De hamnar inte nödvändigtvis på Sahlgrenska, men jag måste hela tiden hålla mig uppdaterad så att jag vet vilka instrument vi har att välja mellan när det är dags för nästa upphandling.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida