Innan folkhemmet var färdigt

8 april 2002

Författare Margareta Persson 
Titel Måste försöka
267 sidor 
Förlag Hjalmarson & Högberg 2001 
Cirkapris 175 kronor 
ISBN 91-8908-080-7

»Fina apparater i all ära, men de ska kunna skötas också.« Sofiasystern, som oklanderligt klädd i sin uniform håller avdelning 24 på Epidemisjukhuset i Stockholm i herrans tukt och förmaning, sammanfattar i en mening hur viktigt det är med tekniken, men att det samtidigt är ännu viktigare med kunskap och omvårdnad.

Apparaten är avsedd för Gunnel Andersson, en av de tusentals stockholmare som sommaren 1953 drabbas av polio. Vid hennes sjuksäng finns maken Hilding, och det är han som frågar och får svar. Och det är förstås den nya respiratorn, Engströmmaren, de talar om. Den som uppfunnits av en läkare på Epidemisjukhuset i Stockholm och som blir räddningen för många poliopatienter. Bland dem alltså Gunnel. Engströmmaren och en skicklig dansk sjuksköterska som lyckas banka loss slemmet i hennes lungor tar henne genom krisen. Hon överlever, men är nästan helt förlamad.

Varken Hilding eller Gunnel är dock huvudpersonerna i romanen. Det är författarinnans alter ego, lilla Susanna som är tre år när hennes mamma blir sjuk. Vi får följa hennes uppväxt, hos farmor och farfar i Stockholms innerstad, i den egna bostaden och hos mormor i söderförort. Om hur samhället (inte) ställer upp för att klara de behov hennes mamma har, om livet i 1950-talets Stockholm med en handikappad förälder, helt enkelt.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida