Innovation. Biomedicinsk analytikeri landets största uppfinnartävling

Biomedicinska analytikern Pernilla Abrahamsson har utsetts till representant i landets mest prestigefyllda tävling för uppfinnare.?

I fjol presenterade Pernilla Abrahamsson en avhandling om mikrodialys. Genom att föra in en tunn kateter i ett organ, exempelvis hjärtat eller levern, kan man kontinuerligt mäta koncentrationen av olika substanser lokalt i en vävnad. Resultaten kommer blixtsnabbt, till skillnad från vanliga labbsvar. Kliniskt är det dock svårt att dra nytta av metoden eftersom ett ingrepp görs i organet.

Av en slump upptäckte Petra Abrahamsson att mätvärdena från ytan av ett organ är likvärdiga med dem som man får inifrån. Hon har nu utvecklat en prototyp för att använda ytlig mikrodialysteknik för klinisk övervakning av exempelvis intensivvårdspatienter.

För detta har hon utsetts till Västerbottens representant i Skapa 2011, Sveriges största uppfinnartävling. Vinnaren får en halv miljon kronor, vilket kan komma väl till pass för Petra Abrahamsson som sökt dyra världspatent på sin metod.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida