Intagningen till sjuksköterskeprogrammet minskar

Regeringen har planat ut sitt bidrag till den högre utbildningen och för första gången på flera år har intagningen till sjuksköterskeutbildningen minskat.

4 november 2004

Antalet studenter vid universitet och högskolor minskade under höstterminen 2004, enligt preliminär statistik från Högskoleverket. Anledningen är att anslagen från regeringen till den högre utbildningen inte längre ökar.

Sjuksköterskeprogrammet är en av de stora yrkesinriktade utbildningarna som har minskat intagningen av studenter. Antalet nybörjare har gått ned under höstterminen, men det kan möjligen kompenseras av att fler tas in till våren, säger Onni Tengner, utredare vid Högskoleverket. Därför har han i statistiken inte angett med hur många procent minskningen är på sjuksköterskeutbildningen.

? Men om vi inte tar hänsyn till en eventuell kompensation under vårterminen så bedömer vi att den är omkring nio procent.

250 färre än förra året

5 300 studenter har de senaste åren tagits in på sjuksköterskeprogrammet. De preliminära siffrorna visar att 2 400 började höstterminen 2004. Det är en minskning med 250 studenter jämfört med höstterminen 2003.

Några regionala uppgifter har inte kunnat gå att få fram ur den preliminära statistiken.

När det gäller barnmorskeutbildningen minskade antalet studenter med drygt åtta procent mellan läsåret 2002/2003 och 2003/2004. Enligt siffrorna från Högskoleverket finns inget som tyder på en fortsatt minskning. Antalet nyintagna studenter till utbildningen för biomedicinska analytiker ökade med tolv procent under samma period. Uppgången höstterminen 2004 är inte lika kraftig.

Fördelar för studenterna

Det kan vara en fördel för studenterna att man drar ned på antalet platser vid utbildningarna. Det anser Vårdförbundets studerandeombudsman, Anna Hyltmark, som var ordförande i vårdvetenskapliga studentkåren i Lund läsåret 2002-2003.

? När de i Lund ökade intagningen blev det till exempel svårare att få bra praktik. Studenterna har svårt att få den handledartid de behöver ute på avdelningarna.

Handledarna hinner inte med när studenterna blir fler, och detsamma gäller lärarna vid högskolan, säger Anna Hyltmark. Större grupper vid undervisningen leder till färre lärare per student och därmed mer enskilt arbete.

Hennes bild av arbetsmarknaden för nyutexaminerade sjuksköterskor är att de visserligen får arbete, men att de för ett kringflackande liv.

? De flesta får inte fast anställning och den trygghet de vill ha.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida