Inte under 24 000 håller ångan uppe

Inte under 24 000 håller ångan uppe
Sjuksköterskan Lisa Axelsson var på plats vid gårdagens 24k-demonstration vid Södermalmstorg i Stockholm. Hon har själv haft hjälp av upproret i sin löneförhandling. Foto: Anton Andersson

Inte under 24 000-upproret fortsätter att visa att man är en folkrörelse att räkna med. I går hölls flera demonstrationer runt om i landet. På Södermalmstorg i Stockholm samlades omkring 300 personer för att lyssna till tal, manifestera och inspireras.

– I morse när jag ragglade upp ur sängen, gick in i badrummet och tittade mig i spegeln var det en sak som slog mig. Vad attraktiv jag är, tänkte jag. Och det är vad vi sjuksköterskor är, vi är attraktiva på svensk arbetsmarknad!

Så inledde Martin Höjman, talesperson för Inte under 24 000 Stockholm gårdagens demonstration på Södermalmstorg. Framför cirka 300 personer följde sedan tal av ordföranden för Norska Sykepleierförbundets studenorganisation, Kine Bentzen, författaren Frances Tuuloskorpi samt Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

– Det ni gör är jätteviktigt för värderingen av ett kvinnoyrke som inte längre är ett kall, utan ett akademiskt yrke som vi forskar kring. Ni har hela sjuksköterskekåren bakom er, sade Sineva Ribeiro i sitt anförande.

Fick upp lönen tack vare protesterna

Mellan talen bjöds deltagarna på sång, musik och en hel del spex. En av dem som var på plats var Lisa Axelsson, sjuksköterska på geriatrikavdelningen på Dalens sjukhus. Hon blev tipsad att komma hit av den student som hon just nu hjälper till att skola in.

– Jag gick ut från Karolinska för tre år sedan, innan det här satte i gång. Men jag har ändå haft stor hjälp av det i min löneförhandling. Jag fick upp min lön tack vare protesterna. Därför känns det viktigt att vara här i dag, sade Lisa Axelsson.

Rimligt med 25 000

Förutom i Stockholm hölls även demonstrationer i Linköping, Göteborg, Uppsala och Lund. Flera lokalavdelningar, bland annat Stockholm, Linköping och Uppsala, har nu valt att höja kravet från 24- till 25 000 kronor i ingångslön.

Ett i allra högsta grad rimligt anspråk underströk Sineva Ribeiro från talarstolen i Stockholm.

– Jag har sagt det tidigare, jag tycker egentligen att 25 000 kronor är för lågt. Ge er inte, löd hennes uppmaning till studenterna.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida