IT-examen för sjuksköterskor

10 juni 2002

Vid Linköpings universitet kan man skaffa sig en magisterexamen i hälso- och sjukvårdsinformatik. Lotti Orwelius, en av deltagarna, ser sin framtida roll som brobyggarens mellan sjukvårdsfolket och teknikerna.

»Sjukvårdens folk är erkänt dåliga på datateknik!« Lotti Orwelius är självkritisk på hela sin kårs vägnar. Utbildningen vänder sig till folk med medellånga vårdutbildningar – bland andra sjuksköterskor och biomedicinska analytiker. Den går på halvfart; de 40 poängen läses in under två år. Den kurs Lotti Orwelius gått är den andra. De åtta som gick den första kursen blev klara för ett år sedan.

En av dem är Annica Lindqvist, den enda som fått verklig nytta av sin utbildning. Hon arbetar nu med hälso- och sjukvårdsinformatik på heltid, som projektledare för två landstingsövergripande projekt.

Det ena projektet har målet att varje patient bara ska ha en läkemedelslista och att den ska uppdateras kontinuerligt.

Det andra är den datoriserade avvikelsehantering som landstinget just håller på att upphandla.

– Det gäller att få ett IT-stöd som motsvarar verksamhetens behov, så att vi inte råkar ut för tekniker som bara vill sälja något, säger Annica Lindqvist.

Ny kurs i höst
De åtta kursdeltagarna kommer från hela landet. Med olika arbetsgivare blir villkoren olika. Lotti Orwelius har kunnat vara tjänstledig 50 procent med bibehållen lön.

– Min chef ser att avdelningen kommer att ha nytta av min utbildning. Anestesi/iva är en tekniktung arbetsplats.

Till hösten startar Linköpings universitet en ny kurs, den här gången på distans.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida