Iva-sjuksköterskor i Uppsala säger upp sig i protest mot orättvsa löner

Tolv specialistsjuksköterskor - en fjärdedel av alla - på centralintensiven på Uppsala Akademiska sjukhus har i veckan sagt upp sig på grund av missnöje med lönen.

I början av veckan hade sex av sjuksköterskorna sagt upp sig och efter ett stormigt stormöte i onsdags följde sex till deras exempel.

– I höstas sa ledningen att alla intensivvårds- och thoraxsjuksköterskor skulle få samma generella lönepåslag, men efter bara några månader hade våra kolleger på thorax fått extra pengar. Nu tjänar de i genomsnitt 3 000 kronor mer än vi i månaden, säger sjuksköterskan och Vårdförbundets förtroendevalda på centralintensiven, Cia Näsgårds Hansson.

För att inte konkurrera om nyutbildade specialistsjuksköterskor har sjukhusledningen beslutat att alla ska få samma ingångslön på 23 500 kronor. Men enligt Cia Näsgårds Hansson har kirurgdivisionen gett en sjuksköterska som ännu inte är färdig med sin specialistutbildning 24 700 kronor.

Olika lägstalöner

Lägstalönen för sjukhusets thoraxsjuksköterskor ligger på
23 500 kronor. För intensivvårdssjuksköterskorna är den
21 400. Den som har den lönen har arbetat som specialistutbildad i två år. En annan specialistutbildad på centralintensiven som har arbetat sedan år 2000 tjänar under 22 200 kronor.

När sjukhusets thoraxenhet i julas drog ner sin verksamhet, fick centralintensiven ta hand om en del av thorax patienter och var tvungna att ringa in extra personal för att klara situationen.

Thorax brukar stänga en period på sommaren också, men enligt tidigare besked skulle inte den stängningen genomföras i år. Nu har intensivvårdsjuksköterskorna fått reda på att thorax ändå tänker stänga.

– Det tillsammans med att vi har sett att de ligger mycket högre i lön blev droppen. Våra chefer är lojala med ledningens direktiv men inte cheferna på thorax. Och det blir våra chefer som får lida. Jag var inte den enda sjuksköterska som grät då vi åkte hem från arbetet i går kväll, säger Cia Näsgårds Hansson.

Oro över nattbemanningen

Vårdförbundets ordförande i Uppsala, Agneta Wiberg, bedömer situationen som katastrofal.

– De här sjuksköterskorna är väldigt kunniga. De har ett otroligt brett kompetensområde, alltifrån vård av minsta spädbarn till vård av mycket gamla. De arbetar också med verksamhetsutveckling både inom och utanför sin avdelning, säger hon.

Flera av de sjuksköterskor som har sagt upp sig arbetar treskift och nu är många av de andra oroliga över hur cenralintensiven ska klara verksamheten.

Somliga åker gräddfil

Sjuksköterskorna konstaterar att sjukhuset tjänar mycket pengar på deras arbete, men att det inte syns i deras lönekuvert.

Några av centralintensivens sjuksköterskor – och åtminstone en av dem som har sagt upp sig – är till exempel ensamma om att kunna den komplicerade eftervård som krävs efter den specialmetod för att operera cancer i buken som Akademiska sjukhuset är ensamma om i Skandinavien. Patienterna som opereras med den metoden kommer från hela Norden och ger sjukhuset mycket extrainkomster.

Enligt Anders Björklind, divisionschef på anestesi, iva och röntgen, är löneskillnaden mellan sjuksköterskorna inte så stor som 3 000 kronor utan snarare 1 300 kronor. 

– Och den summan är ju betydligt lättare för mig som chef att hantera. Kirurgens nyanställning bedömer jag som ett illa tillkommet olycksfall i arbetet. Att en del specialistutbildade sjuksköterskor åker i gräddfil så som de gör nu ser jag som ett betydligt större problem, säger han. 

Lovar rätta till orättvisorna

Anders Björklind tillbringade fredageftermiddagen i möte med ledning och divisionskolleger, till en del för att reda ut situationen. 

– Divisionerna har olika tillägg och poängsystem som gör det lite svårt att jämföra lönerna rakt av. Vi håller dock på med att analysera materialet och kommer att ha flera möten nästa vecka för att få fram de korrekta siffrorna.  

Han lovar att eventuella orättvisor ska rättas till vid den kommande löneöversynen.

– Vi måste också försöka motverka att nya, unga kommer in på högre löner än äldre, mer erfarna. Sedan hoppas jag kunna förmå sjuksköterskorna att ta tillbaka sina uppsägningar, säger Anders Björklind.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida