”Jag är omtumlad och hedrad”

”Jag är omtumlad och hedrad”
Ann Johansson. Foto: Ulf Huett

Ann Johansson är stolt över att ha blivit föreslagen som ny vice ordförande i Vårdförbundet.

6 mars 2014

När Vårdfokus ringer upp henne har hon precis nåtts av beskedet.

–  Jag tror att jag kan bidra genom min långa erfarenhet. Både från olika uppdrag i vården, och som fackligt förtroendevald. Jag är omtumlad och känner mig hedrad.

Brinner för identiteten

Ann Johansson är 58 år och var fackligt aktiv i Vårdförbundet mellan 1978 och fram till 1992. Hon var bland annat vice ordförande i Stockholmsavdelningen.

På frågan om vad hon brinner för blir svaret:

– Professionens identitet. Den är kopplad till allt: yrkets status, våra villkor, vårt mandat i vårdens organisation. Vår identitet är grunden för att ta steg mot bättre villkor och för att vi ska få en mer självklar ställning i vården. Men högre status ges vi mer möjligheter att påverka.

Fått nya perspektiv

Under de nästan 20 år som Ann Johansson stod utanför det aktiva fackliga arbetet var hon bland annat medicinskt ansvarig sjuksköterska i Stockholms stad och entreprenör inom hemsjukvården. Erfarenheterna har gett henne nya perspektiv.

– Jag brinner på ett annat sätt i dag. Tidigare stod villkoren i fokus – nu ser jag också organisationens och ledarskapets betydelse för våra professioner. Det är en kunskap och en erfarenhet som jag, så att säga, har skaffat mig in på skinnet.

Vårdfokus har även försökt få en kommentar från Johan Larson i Västerbotten, som också har föreslagits bli ny vice ordförande i Vårdförbundet. Men han är på semester och har inte gått att nå.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida