Flyktingkrisen

Här sätts de första flyktingtälten upp

Här sätts de första flyktingtälten upp
Rickard Uppenberg är inte bara ambulanssjuksköterska, han är också utbildad camptekniker. Foto: Anders Olsson

Just nu håller de första flyktingtälten på att sättas upp ute på en blöt fotbollsplan i skånska Revingehed. En av dem som deltar i arbetet är ambulanssjuksköterskan Rickard Uppenberg som just nu lägger all sin lediga tid på att få de tillfälliga boplatserna klara.

27 november 2015

I offentliga sammanhang är ambulanssjuksköterskan Rickard Uppenberg mest känd för sitt starka fackliga engagemang. Hans arbetsgivare, Falck Ambulans, har mer än en gång stört sig på hans frispråkighet och ovilja att kompromissa i frågor som rör kollegernas arbetsmiljö. I deras ögon är han en bråkstake.

– Det är ju kul att för en gångs skull få vara få med i Vårdfokus för att jag gör någonting positivt, säger han och skrattar när vi besöker honom på den nya boplatsen för flyktingar som just nu uppförs dryga två mil öster om universitetsstaden Lund.

MSB uppför tälten

Det är fyra fem plusgrader, himlen är grå, men för tillfället faller åtminstone varken regn eller snö. Rickard Uppenberg är klädd i rejäla kängor, skogsgröna friluftsbyxor med knäskydd och en svart jacka som bär en rödvit logotype från MSB, Myndigheten för säkerhet och beredskap.

I måndags beslutade nämligen MSB att starta bygget av ett provisoriskt tältläger på en av fotbollsplanerna intill myndighetens stora utbildningsanläggning i Revingehed.

Lunds kommun har redan beslutat att sätta upp 76 mer permanenta tält för flyktingar i just det här området. Men byggstarten har av byråkratiska skäl dragit ut på tiden, samtidigt som Migrationsverket meddelat att de inte längre kan erbjuda alla tak över huvudet.

Nu uppförs därför mellan 15 och 20 temporära tält som inte kräver bygglov. När allt är klart om en dryg vecka ska de kunna rymma cirka 200 flyktingar, i deras väntan på att bli skickade vidare till någon annan kommun.

”Bedrövligt”

– Personligen tycker jag att det är bedrövligt att vi inte ska kunna erbjuda dem som kommer hit till Sverige tak över huvudet. Det måste väl finnas tusen bättre sätt än att låta dem bo utomhus. Om inte annat borde man väl kunna låta dem sova i bussar, säger Rickard samtidigt som han drar ett av tälten tillrätta med ett långt svart rep.

Rickard har länge ingått i MSB:s internationella team. Förutom att han är specialistutbildad ambulanssjuksköterska är han också brandman, lastbilschaufför och utbildad camptekniker. Det är i den senare rollen som han deltar i arbetet i Revingehed just nu.

De andra kompetenserna har han dock stor nytta av den dag han blir utskickad till något katastrofområde utanför Sveriges gränser. De tält som han tillsammans med ett 20-tal andra MSB-anställda just nu försöker få på plats i Revingehed har senast använts i det jordbävningsdrabbade landet Nepal.

– För mig är det självklart att ställa upp. Det finns så många som har det sämre än vi här hemma i Sverige. En vacker dag är det kanske vi som behöver hjälp, säger Rickard och visar stolt upp ett av de få tält som hunnit bli helt inflyttningsklart.

Trottoarer av lastpallar

Vi tar oss dit genom att gå på de lastpallar som lagts ut som trottoarer i området. De som ska bo här kommer alltså slippa klampa runt i den lervälling som annars snabbt bildas utanför tälten.

Tältet har en riktig dörr som till och med går att låsa. När vi stiger in slår värmen mot oss. Det är upplyst och längs väggarna står ett tiotal sängar. Det enda som saknas är madrasser och sängkläder.

I tältlägret kommer det även att finnas ett större köks- och mattält, duschar, toaletter och möjligheter att maskintvätta kläder.

– Det är slitigt och svettigt. Men det är det helt klart värt. Jag är stolt och glad över att få hjälpa till, säger Rickard och fortsätter det envetna arbetet med att färdigställa Skånes första tältläger för nödställda flyktingar.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida