Sjuksköterska blir tv-kock

”Jag är van att prioritera i stressade situationer”

”Jag är van att prioritera i stressade situationer”
Blodrädsla gjorde att Anja Allvin tvekade att utbilda sig till sjuksköterska. "Om jag skär mig i köket kan jag bli yr av att se mitt eget blod, men att ta blodprov på patienter är inte något problem", säger hon. Foto: TV4.

Hennes matlagningskonst med inspiration från bland annat Sibirien och Ukraina har imponerat på den kräsna juryn. Nu är sjuksköterskan Anja Allvin en av finalisterna i tv-programmet ”Sveriges mästerkock”. ”De andra deltagarna ville stå nära mig eftersom de tyckte att jag spred lugn och var mån om att alla mådde bra”, säger hon.

Vårdfokus når Anja Allvin på lunchrasten. I matlådan finns tortellini med torskrygg, svamp och buljong. Ett recept komponerat av 21-åriga Adam Thulin från Katrineholm, en annan av det tolv finalisterna i ”Sveriges mästerkock”.

– Jag lagade det till söndagsmiddag. Man blir inspirerad och vill testa om rätterna är lika goda som juryn säger. Men vi är en ganska stor familj med tre barn, så oftast blir det inga rester över. Då köper jag lunch i kafeterian här på sjukhuset, säger Anja Allvin.

Sedan cirka två år har hon bemanningsuppdrag på ortopenden vid Ystads lasarett.

– Jag känner mig som en i gänget här. På somrarna brukar jag jobba inom kommunen.

Tortellinin och torsken räckte till matlåda. Anja Allvins följare har ökat från 200 till 900 tack vare hennes medverkan i ”Sveriges Mästerkock”. Foto: Anja Allvin.

Anja Allvin är uppvuxen i Ukraina och flyttade till Sverige 2005, efter att ha träffat en svensk man som läste ryska i Kiev. Hon var då utbildad tolk, men hennes språkkombination ryska-japanska var inte så eftertraktad här och dessutom var det komplicerat att komplettera utbildningen. Så hon levde på ströjobb, bland annat som receptionist. När hon födde sitt första barn fick hon en ingivelse att söka sig till vården.

– Jag ville bli barnmorska, det verkade så häftigt. En dag kanske jag når det målet. Anledningen till att jag började studera japanska var att det verkade svårt och utmanande att både läsa och skriva. Jag är intresserad av språk och har börjat lära mig lite koreanska, men tog uppehåll på grund av tv-inspelningen. I framtiden vill jag läsa arabiska för det är användbart inom vården, särskilt i trakterna kring Malmö och Lund är det många patienter som har det som modersmål.

Båda föräldrarna är läkare

Men egentligen hade hon svurit att aldrig jobba inom vården. Mamman var infektionsläkare och pappan psykiater under uppväxten i Ukraina.

– Det var hårt och slitsamt och inte alls så välbetalt som i Sverige. De blev ofta inringda och jag var besviken att de inte var hemma. Man kunde aldrig ha några planer. Men jag och mamma hade en rutin att gå i skogen och plocka svamp och snacka när hon kom hem från jobbet. Nu bor jag också nära skogen och tycker om att plocka kantareller och Karl Johan.

Föräldrarnas arbetssituation är en av anledningarna till att hon själv valt att jobba för ett bemanningsföretag.

– Jag kan styra mina tider och vara ledig på skolloven, säger Anja Allvin.

Anjas kasslertacos

Det var med receptet på kasslertacos som Anja Allvin tog sig till final i "Sveriges Mästerkock". Testa själv i matlådan eller till fredagsmyset!

Du behöver:
1 ananas
1 bit kassler
1 romansallad (eller annan sallad)
1 gurka
1 röd chili
3 lime
1 dl majonnäs
Koriander om du gillar det
Tacobröd
1 dl vetemjöl
2 ägg
2 dl panko
500 ml neutral olja
Salt

Gör så här:
1. Hacka ananas, gurka, chili, koriander och blanda i en skål tillsammans med saft från en lime. Salta lätt.
2. Strimla salladen.
3. Smaksätt majonnäsen med lite limesaft.
4. Skär kassler i bitar, ca 3x2 cm.
5. Förbered tre tallrikar: en med mjöl, en med uppvispat ägg och en med panko. Panera kasslerbitarna i den ordningen.
6. Värm oljan till ca 175 grader i en liten kastrull och fritera kassler någon minut tills paneringen fått fin färg. Lägg upp på hushållspapper.
7. Värm tacobröd och montera dina tacos: Lite sallad i botten, sedan ananassalsan, sedan kassler och till sist limemajonnäsen. Ha gärna lite extra lime vid sidan om!

En vuxen som däremot nästan alltid befann sig i hemmet var hennes farmor, som grundlade matintresset.

– Hon bodde hos oss så länge jag kan minnas, och dog när jag var i tonåren. Hon lagade all mat och tog hand om oss syskon när mina föräldrar arbetade. Jag såg verkligen fram emot att komma hem från skolan för då dukade hon upp alla sina rätter.

Farmoderns sibiriska dumplings är en av Anja Allvins paradrätter.

Dumplings är en favorit. På instagramkontot anjablaklint delas matbilder, recept och egna foton från inspelningen av ”Sveriges mästerkock”. ”Det är sådant jag själv uppskattar som tittare”, säger hon. Foto: Anja Allvin.

– Farmor lagade mat från hela forna Sovjetunionen och som vuxen har jag tyckt att det är spännande att återupptäcka hennes recept. Det sibiriska köket är ganska inspirerat av Kina och andra närliggande asiatiska länder, det är mycket starka smaker. I Ukraina är matkulturen mer lik den svenska med kåldolmar och olika biffar som liknar köttbullar. Men jag hade svårt att acceptera sylt till kött när jag flyttade hit, som gelé och lingon, och sillinläggningar med socker. I Ukraina äter man också inlagd sill, men i saltlag så att det mer liknar sashimi.

Chockades av knytkalas

Det som skiljer mest mellan länderna när det gäller matkultur tycker hon ändå är generositeten i samband med bjudningar. Svenska knytkalas blev en stark kontrast till de överdådiga middagar med många rätter som hon var van vid.

– Jag blev lite chockad att man skulle ta med sig mat när man gick bort. Men nu har jag upptäckt att det är väldigt praktiskt för värden när flera bidrar med maten.

Anja Allvin är sedan länge ett stort fan av tv-tävlingen ”Sveriges mästerkock”. Familj och vänner har uppmuntrat henne att söka till programmet, men hon tvekade länge.

– Jag trodde inte att jag skulle kunna mäta mig med deltagarna, att jag var tillräckligt duktig. Dessutom kändes det läskigt att laga mat under tidspress och bli bedömd av juryn. Jag är van att mat tar lång tid att laga, har man inte tiden så får det bli snabbnudlar.

Tryggheten från jobbet hjälpte

Att stå framför fyra kameror, varma spotlights och massor av folk var förstås också en ny erfarenhet.

Till vardags jobbar Anja Allvin här, på lasarettet i Ystad. Foto: Region Skåne.

– Det var en utmaning att bara stå rakt upp och prata utan att stamma. Jag trodde att jag skulle se livrädd ut hela tiden, men de klipp jag sett är bättre än jag väntat mig.

I samband med inspelningen har hon haft stor nytta av sin yrkeserfarenhet som sjuksköterska.

– Alla tyckte att jag var så lugn, organiserad och systematisk. Från jobbet vet jag att det är viktigt stanna upp och prioritera i stället för att springa runt och stressa. De andra deltagarna ville gärna stå nära mig och uppskattade att jag brydde mig om hur alla mådde.

Sveriges Mästerkock” sänds i TV4 på onsdagar kl 20.00.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida