Berättelser från coronavården

”Jag har aldrig sett så många svårt sjuka”

”Jag har aldrig sett så många svårt sjuka”
Arbetspassen inom intensivvården påverkade Emma Hjortsberg både fysiskt och mentalt. Till vänster, efter en 50-timmarsvecka på Iva. Foto: Privat

Operationssjuksköterskan Emma Hjortsberg kastades in i intensivvården av covidpatienter. Det är något hon aldrig skulle göra om frivilligt, men inte heller vill ha ogjort. "Med mig i bagaget finns många nya kunskaper som sjuksköterska, genomgoda arbetskamrater samt insikter om livet", skriver hon.

Till vänster jag efter en 50-timmarsvecka på IVA. Till höger jag ”lite piggare”. Jag har varit på en resa – destination Corona. Det var ingen planerad resa för nöjes skull. Den var bara tvungen att göras.

Klimatet är tufft men varmt, 24/7 kämpar personalen tillsammans för svårt sjuka patienter.

Klädseln består av skavande munskydd, immande visir och flera lager Alcogel.

Proffsiga intensivvårdssjuksköterskor navigerar Coviden. Rattar på respiratorer, analyserar blodgaser och handleder oss andra sjuksköterskor; suga slem, koppla dropp, ge starka läkemedel, smärtlindra, badda febriga pannor, blanda antibiotika, tvätta och vända slappa tunga kroppar. Och bara finnas där då det råder besöksförbud för anhöriga.

Missa inte det senaste från Vårdfokus! Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Jag har aldrig sett så många svårt sjuka människor samtidigt. Majoriteten lite äldre, lufthungriga, män.

Rasterna bjöd ibland på gastronomiska upplevelser, då generösa restauranger skänkte mat. Drickan därtill var olika energidrycker, också de donationer.

Det var en resa som jag aldrig frivilligt kommer att göra igen. Även om det fanns soliga stunder. Samtidigt vill jag inte ha den ogjord. Med mig i bagaget finns många nya kunskaper som sjuksköterska, genomgoda arbetskamrater samt insikter om livet.

Nu är jag hemma igen och ska sakta acklimatisera mig till att vara den vanliga vårdledaren på operation igen. Där märks covid-19 naturligtvis också av! Corona har väl inte gått någon obemärkt förbi!?

Så fortsätt följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Försök att hitta ett sätt att leva. Gå till jobb, skola och dagis samt umgås med vänner om ni är friska. Var inte rädda men sköt om er och ta hand om varandra. Håll i och håll ut, Corona är inget jag kan rekommendera varken för patient eller personal.

/Emma Hjortsberg, operationssjuksköterska och vårdledare på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Hur har du det på jobbet just nu?

Hur påverkas du av coronakrisen?

Nu vill vi samla berättelser från er som sliter dag och natt med att vårda sjuka, stoppa smittspridningen och dämpa oron. Skriv ner din historia från coronavårdens vardag.

Berättelsen kan vara lång eller kort, glad eller arg, sorglig eller upprörande. Skicka gärna med en bild och mejla oss på coronavard@vardfokus.se.

Vi kommer att publicera inlägg i tidningen Vårdfokus, här på Vårdfokus.se och i sociala medier.

Tack för att du är med och formar bilden av sjukvården i coronakrisens spår!

/Vårdfokus redaktion

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida