Student och elitidrottare

”Jag har blivit målmedveten av skyttet”

”Jag har blivit målmedveten av skyttet”
I friidrottshallen på campus kan Evelyn Öhnström öva bågskytte på 70 meters håll året om. Foto: Thor Balkhed.

Vfu i stan, gratis gymkort och möjlighet att flytta tentor när de krockar med stora mästerskap. Det är några av ”privilegierna” som elitidrottare vid Linköpings universitet får för att underlätta studierna. Evelyn Öhnström är svensk juniormästare i bågskytte och pluggar till sjuksköterska. ”Det är en tuff utbildning, men den passar mig perfekt”, säger hon.

20-åriga Evelyn Öhnström har siktet inställt. Både på att bli färdig sjuksköterska och världsmästare i bågskytte.

– Jag har blivit målmedveten och ihärdig tack vare skyttet, och är van att kämpa för att nå dit jag vill. Det gör studierna lättare.

Evelyn Öhnström går andra terminen på sjuksköterskeprogrammet. Foto: Thor Balkhed.

I våras vann hon junior-SM och i somras tog hon lag-brons i två olika mästerskap. Men att kombinera elitidrott med heltidsstudier kräver god planering och förstående lärare. Det var därför hon sökte till Linköpings universitet, som är specialiserat på att skräddarsy utbildningsmiljöer för målgruppen.

– Vi är runt 15 studenter som är landslagsaktuella i olika sporter, bland annat friidrott och volleyboll. Men jag är den enda på sjuksköterskeutbildningen.

Tränar i friidrottshallen

Studievägledaren hjälper till att flytta tentor om de krockar med stora tävlingar. Gratis gymkort, löfte om stadsnära vfu och möjlighet att träna på campus ingår också i de särskilda ”privilegierna”, som Evelyn Öhnström kallar det. Själv har hon fått tillgång till universitetets friidrottshall, där hon kan öva bågskytte på 70 meters håll året om.

– Det är avståndet vi skjuter på utomhus. Inte många har den möjligheten på vintern.

Intresset för pilbåge väcktes via fantasyböckerna hon läste som barn, särskilt ”Spejarens lärling” av John Flanagan.

– Serien utspelar sig på medeltiden och jag fascinerades över hur de unga talangerna beskrevs som närmast omänskliga. Författaren förmedlade en häftig känsla för bågskytte, men det handlade om instinktivt skytte. Jag tävlar i olympisk recurve, som är mer high tech med avancerat sikte och stabilisatorer som fångar upp vibrationer.

Praktiserar på vårdcentral

Yrkesvalet är däremot inspirerat av mamman, som är distriktssköterska i Linköping.

– Efter gymnasiet testade jag att jobba i skola och på boende. Det var roligt att arbeta med människor, och som sjuksköterska vet jag att jag får möjlighet till det. Jag trivs jättebra, och även om det är en tuff utbildning så är det verkligen min grej!

I november planerar hon att åka på en stor internationell tävling i Eindhoven i Nederländerna. Innan dess väntar fortsatt träning sex dagar i vecka, samt tre veckors praktik på vårdcentral.

– Vi har precis börjat med kurser i farmakologi och läkemedelsberäkning som är kul. För mig som använder kroppen så mycket är det annars särskilt intressant med anatomi och fysiologi.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida