Sommarläsning

”Jag jobbar för en krona i timmen”

”Jag jobbar för en krona i timmen”
Ulrika Jörgensen, moderat riksdagsledamot, återvänder till sitt gamla vårdyrke under coronakrisen. Foto: Tomas Ohlsson.

ÅTERVÄNDARE. Riksdagspolitikern Ulrika Jörgensen lämnade vårdgolvet för 15 år sedan. Men när riksdagen i våras drog ned på antalet ledamöter som jobbar på plats i Stockholm bestämde hon sig för att använda tiden som blivit ledig för att gå tillbaka till sitt gamla yrke i Kungsbacka.

Varför återvände du till vården?

– När det blev känt att riksdagen inte skulle arbeta fysiskt på plats och att det skulle bli en miniriksdag så ville jag göra samhällsnytta i coronakrisen. Jag tog kontakt med min gruppledare Tobias Billström och talmannen om hur man skulle kunna lösa det praktiskt, för det går inte att vara deltid tjänstledig som riksdagsledamot och jag ville kunna sköta mitt riksdagsarbete fast hemifrån.

Så vilka villkor arbetar du under?

– Jag har ändå mitt arvode från riksdagen och jag ville inte ha dubbelt betalt, så jag har en anställning med en krona i timmen från kommunen. Jag kan arbeta en till två dagar i veckan, det är inte mycket men jag vill ställa upp med det jag kan.

Var jobbar du?

– I hemsjukvården, jag ringde kommunen och hörde var jag behövdes mest. Det var naturligt att det blev där. För 15 år sedan var jag sjuksköterska i hemsjukvården, sedan blev jag enhetschef för hemsjukvården i Kungsbacka kommun och sedan 2010 är jag tjänstledig och heltidspolitiker. Först på Region Halland och sedan 2018 i riksdagen. Jag har alltid jobbat med sjukvårdsfrågorna också som politiker.

Hur har det varit att komma tillbaka?

– Man är lite ringrostig, det är lite som att vara ny på jobbet igen i vissa former. Men att möta patienter i hemmet är likadant som förr, det som är nytt är journalsystemen. Det har blivit mer dokumentation än innan och det är lite frustrerande. Det är ett konkret problem ur verkligheten som jag tar med mig i riksdagsarbetet. Dokumentationen måste förenklas så att det blir mer tid till patienten.

Och vad har varit roligast?

– Att komma ut och träffa patienterna, jag älskar det här jobbet. Man mår så gott efteråt när man känner att man gjort en insats. Det är roligt att träffa sina gamla kolleger igen, att sitta ned och lyssna på de andra sjuksköterskorna och undersköterskorna och diskutera vad man kan förbättra, det ger mycket tillbaka.

Är du rädd att bli smittad när du jobbar?

– Nej, det är jag faktiskt inte. Vi har skyddsutrustning och i Kungsbacka har vi ett covid-19-team och där är inte jag. Men det är oerhört viktigt att göra tester så att vi vet om vi har haft eller har covid-19 och om man kan jobba eller inte.

Hur länge blir du kvar i vården?

– Jag har jobbat sedan slutet av mars. Det är inte sagt hur länge det ska bli, jag tänker att jag kör på så länge det behövs och så länge vi har miniriksdagen. När den går tillbaka till full storlek så blir det inte så lätt att fortsätta.

Får du vara ledig något i sommar?

– Ja, men jag sitter i socialutskottet och vi kommer troligen ha en del digitalamöten under sommaren så vi kommer inte vara helt lediga från riksdagen. I socialutskottet har vi möten med bland andra socialministern och Folkhälsomyndigheten och många frågor rörande corona ligger i vårt ansvarsområde. 

Vilka följder tror du coronakrisen får för vården på sikt?

– Jag tror att den kommer lyfta äldreomsorgen på ett annat sätt och att det blir mer medialt fokus på den kommunala hälso- och sjukvården. Vilket är välkommet. Det kan också ge yrket högre status och vi ser ju redan att fler söker sig till sjuksköterskeutbildningar, det är det positiva i de här tråkigheterna.

De kom tillbaka under pandemin

Bristen på arbetskraft i vården är alltid stor. Men under coronapandemin är behoven enorma. Många av dem som lämnat yrket väljer nu att komma tillbaka, för att hjälpa till där det behövs som mest. I en serie artiklar här på Vårdfokus.se möter du några av alla som har återvänt.

Ulrika Jörgensen

Ålder: 53 år.

Bor: I Onsala.

Gör: Riksdagsledamot för Moderaterna och sedan i mars sjuksköterska i hemsjukvården i Kungsbacka.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida