”Jag önskar att vi kunde göra mer”

”Jag önskar att vi kunde göra mer”
Israa Abdali har startat en egen hjälporganisation för att hjälpa i Syrien. Foto: Israa Abdali

Syrien. Människor gör sig beredda på att dö, säger sjuksköterskan Israa Abdali. Ändå möter hon kärlek och omtanke när hon delar ut egenhändigt ihopsamlade förnödenheter.

På egen hand har Israa Abdali skapat en hjälp­organisation i mikroformat och reser till Syrien med sådant som samlats in i stora containrar. Behovet är stort. Efter sju år av konflikt är läget i Syrien alltjämt svårt.

?— Under perioder av vapenvila har befolkningen återfått någon form av hopp. De har öppnat sina butiker och försökt återgå till ett ”vanligt” liv. Men sen rycks allt bort igen. Den uppgivenhet som börjar sprida sig är förödande. Jag har träffat flera människor som säger att de nu bara väntar på att dö, och att de hoppas få göra det tillsammans med hela familjen.?

Det säger sjuksköterskan Israa Abdali, som själv har rötter i Syrien.

?Tidigt i livet upptäckte hon sin passion för att hjälpa människor i utsatta lägen. Att studera till sjuksköterska och sedan distriktssköterska var självklart.

?För två och ett halvt år sedan åkte hon tillsammans med organisationen Vi gör vad vi kan till den grekiska ön Lesbos. Där fick hon vara med om flera omtumlande händelser, som direkt livräddande insatser på stranden efter att en båt med 200 flyktingar kapsejsat på Medelhavet.

??I takt med att allt fler volontärarbetare kom till Lesbos kände Israa att hon behövdes på annat håll. Ända sedan en av hennes kusiner dödades i ett bombanfall i början av kriget hade hon funderat på att återvända till Syrien, som hon inte besökt sedan 2011, innan striderna bröt ut.

?I mitten av 2016 bar det av på första resan, som blev en total chock. Fruktodlingarna och myllret av människor hade bytts ut mot ruiner och död. Hon besökte överfulla tältläger där risken för infektioner och andra sjukdomar ständigt var närvarande. ??

Med hjälp av vänner och släktingar i Sverige hade Israa samlat in pengar till mat och andra förödenheter. Hon lade upp en text på Facebook och berättade om sitt projekt och bad om ytterligare hjälp. Gensvaret blev oväntat kraftigt.

?— Det kändes som att varenda människa ville ge pengar, skor, kläder och mat. Jag blev så tagen av engagemanget och givmildheten att jag började gråta. Samtidigt insåg jag att det var dags att kavla upp ärmarna och börja organisera arbetet, säger Israa Abdali.?

Hon startade en stiftelse, Stand with Syria, som hon driver tillsammans med två vänner. På kort tid har de blivit experter på logistik. De har ordnat med en stor lagerlokal dit gåvor från hela Sverige strömmar in. Totalt har det levererats fem containrar från Sverige till Syrien fulla med allt från kläder, mat och godis till medicinska förnödenheter och vatten. ??

Så gott det går vill Israa vara på plats för att leverera alla bidrag. Hittills har det blivit fyra resor, som hon har gjort på egen hand. Hon vill inte utsätta andra för fara. Dessutom är hennes filosofi att de som stödjer Stand with Syria med egna ögon ska kunna se att Israa är på plats där det behövs som mest och att alla insamlade pengar och förnödenheter oavkortat går till behövande. Varje vecka lägger hon ut bilder och texter på Facebook med de senaste nyheterna.?

— Det är en obeskrivlig känsla när vi öppnar en container och börjar dela ut saker. Trots att människorna i Syrien lever under svåra förhållanden så har de flesta en stark omtanke om andra. En dag delade vi ut godis till barn i ett läger. Det första de gjorde var att sträcka fram sina öppna påsar till mig och säga ”varsågod moster”.?

Stand with Syria har flera olika projekt. Bland annat har de bidragit till en klinik för kvinnor och nyfödda barn. Problemet är att de flesta sjukvårdsutbildade har lämnat landet. Därför stöttar Israa flera olika vårdenheter, bland annat genom att lära upp personalen.?

Hon åker mellan byarna med ambulanser som bemannas av frivilliga för att dela ut förnödenheter och hjälpa till där det behövs. Hon har haft många samtal med unga kvinnor om sex och samlevnad, preventivmedel och hygien. I andra fall kan det handla om att berätta om undernäring, handhygien och hur smittspridning minimeras.??

Den typen av förebyggande samtal är den vanligaste vårdformen för Israa. Men vid flera tillfällen har läget blivit akut, då syriska och ryska stridsflygplan attackerat. Hon har varit med när både levande och döda människor dragits fram ur raserade byggnader. För det mesta handlar det om att sätta förband och köra de svårast skadade till närmaste fungerande sjukhus.?

De medicinska resurserna är insamlade av den egna stiftelsen eller andra hjälporganisationer som delar ut allt på plats i Syrien. Svenska vårdgivare har bidragit med en del utrustning och förbrukningsartiklar. För Israa gäller det att hela tiden prioritera vem som ska få vad. ??

En gång besökte hon en gammal skola som var halvt sönderbombad och där flera familjer hade sökt skydd. Några av kvinnorna var svårt medtagna, och turligt nog hade Israa med sig både näringsdropp och järninfusioner. Men arbetet var svårt, hon fick använda en sjal som stasband. Ett barn fick hjälpa till och hålla en mobiltelefon som arbetsbelysning. ?

— Det enda jag kunde tänka på var att jag ville ha en tuss med sprit till hands, för det är så jag är van att göra hemma. Kort därefter var vi tvungna att åka vidare, det var för farligt där. Men familjerna blev kvar, de hade ingenstans att ta vägen. Det är sådana kontraster som hela tiden påminner mig om att jag är svensk och har en trygghet att återvända till, säger Israa.?

Eftersom resurserna är knappa ser sig Israa inte främst som sjuksköterska när hon är i Syrien, utan som medmänniska. Det handlar för det mesta om att bara finnas till hands och lyssna.

?— Jag har sett så många döda, men på något sätt har jag lärt mig att hantera det. Jag måste, för vi kan inte få dem åter. Det värsta är mötet med människor som förlorat allt, sitt hem och sin familj. Sorgen i deras ögon får mig att vilja skrika ut till omvärlden ”hallå, ser ni inte vad som händer här?” Jag önskar att vi kunde göra mer.??

För tillfället arbetar Israa som timanställd distriktssköterska på vårdcentraler i norra Stockholm. Hon vet ännu inte när nästa resa till Syrien blir av, men insamlingen till en ny containerleverans pågår för fullt.

22 miljoner behöver hjälp
Enligt FN-organet UNHCR behöver mellan 22 och 23 miljoner människ­or
i regionen runt Syrien humanitär hjälp. Hittills har 5,5 miljoner människor flytt landet och ännu fler är på flykt inne i Syrien.

7 år av krig i Syrien
Ännu verkar lösningen på kriget vara långt borta. Den senaste fredsförhandlingen organiserades av Ryssland, som hela tiden stått på president Bashar al-Assads sida. Den syriska oppositionen tillmäter dem därmed inte särskilt stort förtroende.

ISRAA ABDALI

Ålder: 27 ?
Yrke: Sjuksköterska sedan 2014. Distriktssköterskeutbildning 2016 (”fast jag har fortfarande D-uppsatsen kvar att skriva”)
Framtidsplaner: Starta något större hjälpprojekt i Syrien. Utveckla mig, bli en bättre människa. Skriva klart D-uppsatsen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida