”Jag skulle följa alla råd”

”Jag skulle följa alla råd”

Peter Jihde beskriver sin diabetessjuksköterska ?som empatisk och lyssnande. Men han skulle ?önska att sjukvården varnade mer för riskerna ?med en ohälsosam livsstil.

3 januari 2017

Du vill att folk ska få upp ögonen för diabetes som en dödlig sjukdom. Varför?
— Det är ingen bagatell att ha en sjukdom som kräver ständig uppsikt över vad och när man äter och dricker, att blodsockret inte är för lågt eller för högt. Typ 2-diabetes har blivit en folksjukdom som ökar alarmerande. Jag vet vad det innebär att leva med typ 1-diabetes och jag skulle följa vartenda råd om hur man undviker att få sjukdomen. Jag önskar att sjukvården varnade tydligare och att hela samhället tog det här på större allvar.

Du har lärt dig att acceptera sjukdomen, men skriver ändå mycket om att skämmas. Varför denna skam?
— Jag tror det beror på flera saker: man skäms för att många tycker det är jobbigt att se sprutor och någon som injicerar. För att man kan bli låg och konstig i huvudet och ingen vill vara annorlunda. Delvis är det vårt eget fel när vi bagatelliserar och säger ”det går bra” i stället för att säga som det är: ”jag är så låg att jag svettas sönder sängen”. Vi måste våga prata om hur mycket sjukdomen styr våra liv.

Vilket stöd skulle underlätta?
— Jag önskar en diabetes.match.com — en sajt där personer med sjukdomen kunde utbyta erfarenheter. När jag var nyinsjuknad skulle jag ha kunnat matchas ihop med en sportintresserad kille och få svar på frågan ”när vågade du börja spela innebandy igen?” Jag skulle vilja att samhället tog till vara erfarenheterna från oss som har diabetes och använde dem så att fler vågar leva fullt ut igen.

Om boken

Jidhes diabetes. En match för livet
Peter & Karin Jihde
Volante 2016

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida