Järnbrist bland flickor

Många ungdomar, speciellt flickor, äter fel och får i sig för litet järn, enligt en ny avhandling.

Näringsfysiologen Agneta Sjöberg har jämfört resultatet av två studier av matvanorna bland elever i årskurs 9 i Göteborg. En 1994 (i samband med att järnberikningen av mjöl togs bort) och en år 2000  Jämförelsen visar att färre åt frukost och lunch år 2000 än 1994.

Hon konstaterar också att både flickor och pojkar ökat sin köttkonsumtion. Men inte alla. Den grupp av flickor som helt slutat äta kött har ökat från två procent 1994 till åtta procent 2000. Och det är den gruppen som drabbas av en ökad risk för järnbrist eftersom det är svårare för dem att täcka det järnbehov som är mycket viktigt under ungdomsåren.

Agnets Sjöberg säger i sin avhandling att den svenska kosten av tradition innehåller realtivt litet kött, grönsaker och frukt och att det gör att många ungdomar inte får sitt järnbehov tillgodosett.

Lätt åtgärdat

Samtidigt är det inte svårt att göra något åt problemet, genom en mer varierad och blandad kost med kött eller fisk, mycket färska grönsaker och frukt. Däremot, säger hon, bör man inte dricka mjölk till måltiderna eftersom mjölken försvårar upptaget av järn. Mjölken, som är ett viktigt livsmedel, ska man i stället dricka till frukost och till mellanmål.

Titeln på Agneta Sjöbergs avhandling, som lagts fram vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, är Food habits in Swedish adolescents. Meal pattern, food choise and biovailability of iron 1994 and 2000.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida