Jobbar du dygnet runt?

Jobbar du dygnet runt?
Michelle Wahrolén. Foto Angelica Söderberg
5 november 2019

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET. När jag var i 20-årsåldern jobbade jag några år på ett sjukhem. Jag gick på timme och hade förmånen att (oftast) själv kunna sätta ihop mina arbetstider några veckor i stöten. Så var det inte för mina fast anställda kolleger. Vi kunde antingen få jobba kväll mellan 13 och 22, dagtid mellan 7 och 15 eller dagtid mellan 7 och 17, det så kallade maratonpasset. Nätterna var dedikerade till nattpersonalen, så vi hade ändå rätt okej tider. Ändå suckade vi ­­alla rejält åt maratonpasset. Särskilt om det kom dagen efter ett kvällspass. När jag kom in i en sådan period kändes det inte som att jag hade något liv utanför sjukhemmet. Hela tillvaron kretsade kring arbetsplatsen. På nätterna drömde jag om dess korridorer, salar med patienter och vitklädda kolleger. En av patienterna hade tidigare jobbat på arbetsplatsen och vi skämtade med varandra om man verkligen skulle kunna tillbringa hela sitt liv här.

I längden är det inte bra med skiftarbete. Våra kroppar är inte gjorda för det, de mår bäst av att följa samma rytm hela tiden. Men viktiga verksamheter måste vara i gång dygnet runt. 16 procent av Sveriges befolkning jobbar skift — bland sjuksköterskor är det däremot upp emot hälften som gör det. Men det finns smarta sätt att tackla effekten av skiftarbete så att det inte sliter onödigt mycket på kropp och själ. A och o är att ta hand som sig själv och hinna återhämta sig ordentligt mellan passen. Kräv det av arbetsgivaren!

I detta nummer startar vi en artikelserie i fyra delar för dig som jobbar skift. Vi tar upp olika aspekter av skiftarbete och tipsar dig om vad du kan göra för att ta hand om dig själv och underlätta tillvaron. Först ut är scheman. Forskning visar att den som kan påverka sitt schema orkar mer och är mer nöjd med sin arbetstillvaro. I kommande nummer tar vi upp sömn, träning och mat vid skiftarbete. För precis som sjuksköterskan Mirielle Previak Melin i vårt jobb säger: man ska ju hålla ett helt yrkesliv.

Michelle Wahrolén,

Chefredaktör Vårdfokus

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida