Kan spåra om etanol bildats i kroppen

Inom rättsmedicinen är det ofta viktigt att veta varifrån den etanol kommer som hittas i den dödes kropp. Nu finns en alkoholmarkör som med stor precision klarlägger etanolens ursprung.

3 februari 2003

Att ett biologiskt prov innehåller etanol behöver inte nödvändigtvis innebära att personen druckit alkohol. Provet kan ha kontaminerats med etanol under provtagningen eller så kan det vara infekterat med bakterier eller jästsvampar som under gynnsamma betingelser omvandlar glukos eller något annat substrat till etanol. Denna risk är speciellt stor hos diabetespatienter.

Vid dödsfall är det inte ovanligt att etanol bildas i kroppen på »naturlig« väg, så kallad postmortal etanolbildning. Det kan uppstå särskilt om kroppen utsatts för ett omfattande trauma, till exempel i samband med en trafikolycka. Inom rättsmedicinen kan den informationen ha en avgörande betydelse.

5-Hydroxitryptofol (5-htol) är en biokemisk markör för akut alkoholintag som används i öppenvården i Stockholm. Det är en mycket känslig markör som kan spåras i urinen upp till 15 timmar efter det att etanolen inte längre kan påvisas med vanliga blod- eller utandningsprov. En lättöl kan spåras flera timmar efter intaget.

Bevisunderlag
Samma alkoholmarkör kan utnyttjas som ett viktigt kompletterande bevisunderlag inom rättsmedicinen. Det visar en första övergripande sammanställning av rättskemiska undersökningar där 5-htol använts för att avgöra ursprunget för etanolen i biologiska prov, (Läkartidningen 2002; 40:3950?3952).
Sammanställningen är gjord av docent Anders Helander vid Alkohollab på Karolinska sjukhuset och Beroendecentrum Stockholm och Wayne Jones, adjungerad professor vid rättskemiska avdelningen på universitetssjukhuset i Linköping.

Prover från hela landet
Metoden för att spåra 5-htol i urin räknas fortfarande som en forskningsanalys. Den görs med hjälp av en mycket känslig masspektrometrisk analysmetod.

? Hittills är det bara vi på Karolinska sjukhuset som utför den här analysen, men vi tar emot prover från hela landet, säger Anders Helander.

Tillsammans med ett bioteknikföretag i Uppsala håller han och hans medarbetare på att försöka utveckla en immunokemisk snabbanalys som ska underlätta för andra laboratorier att utnyttja 5-htol som alkoholmarkör.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida