Kaos i Västernorrlands löneutbetalningar

Kaos i Västernorrlands löneutbetalningar
Under flera månader har vårdpersonal i Västernorrland saknat tusentals kronor i lönekuvertet. Orsaken är ett nytt lönesystem med barnsjukdomar.

Anställda i vården har i flera månader fått för lite betalt efter att ett nytt lönesystem införts.

Det var i februari som landstinget Västernorrland införde lönesystemet Heroma. Inkörningsproblem var som vanligt att vänta, men ingen kunde riktigt föreställa sig det haveri som skulle ske.

Systemet tyckts vara känsligt för ändringar av ordinarie scheman, något som dessvärre är vanligt inom sjukvården. I de flesta fall har utbetalningar av grundlönen fungerat som det ska. Men tusentals kronor för övertid, ob och jourer har uteblivit i omgångar sedan februari.

”Spiken i kistan”

Vårdförbundet har haft samtal med flera desperata medlemmar.

– De jobbar hårt under dåliga arbetsförhållanden och låg lön. När de sedan inte ens får betalt blir det spiken i kistan, säger Maria Bäckman, avdelningsordförande Vårdförbundet Västernorrland, till Tidningen Ångermanland.

Enligt henne är det flera tusen som drabbats. Vårdförbundet har krävt kompensation för medlemmarna, men under en överläggning med ansvariga på landstinget i juni fick de beskedet att så inte kommer ske. Samtidigt fick de höra att systemet var på väg att komma i balans.

Störningarna kvarstår

Men problemen har fortsatt, och lär så göra ett tag till. Heroma är fortfarande känsligt för avvikelser, vilket skapar mycket rättningsarbete för administrationen inom landstinget.

– Vi har haft bekymmer med att få in rätt scheman och rätt behörigheter i systemet, säger Peter Edin, verksamhetschef på landstingsservice administration, till Sveriges Radio.

Trots detta tycker han att personalen ska förvänta sig att få ut sin ersättning på innevarande månad.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida