Karolinska startar traineeprogram för sjuksköterskor

Karolinska startar traineeprogram för sjuksköterskor
Nya sjuksköterskor ska få större möjlighet att träna, utvecklas och reflektera över sitt yrke på Karolinska universitetssjukhuset. Arkivbild: Mostphotos

Nu tar Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm till ett nygammalt grepp för att locka sjuksköterskor. Till sommaren startar sjukhuset en traineeutbildning för den som varit yrkesverksam i max två år.

19 februari 2013

Sjuksköterskorna som anställs inom introduktionsprogrammet ska under två år få varva arbete på fyra olika avdelningar med kompetensutveckling.

Tio procent av anställningen ska schemaläggas som utbildningsdagar – heldagar då traineesjuksköterskorna får studera medicinsk teknik och omvårdnad och träffas för reflekterande samtal. Ytterligare fem procent av tjänsten ska innehålla kompetensutveckling på de avdelningar där sjuksköterskorna jobbar.

– Det kan handla om att följa en särskild patient på undersökningar och operation eller litteraturstudier, säger Eva Söderström, programansvarig.

Skräddarsytt program

Hon berättar att sjuksköterskornas egna intressen ska väga tungt i valet av avdelningar, men att även sjukhusets behov spelar in när de skräddarsydda traineeprogrammen sätts ihop.

En del av programmet blir obligatoriskt. Karolinska vill att alla traineesjuksköterskor ska få erfarenhet av att arbeta med omvårdnad på en vårdavdelning med multisjuka patienter. 

– För att du lär dig så mycket av det, säger Eva Söderström.

Kan ni garantera att sjuksköterskorna inom traineeprogrammet får tid till kompetensutveckling, med tanke på den hårt pressade arbetssituationen på många avdelningar?

– Ja, det är därför vi har schemalagt tio procent av kompetensutvecklingen, första terminen som en heldag i månaden, övriga terminer två heldagar i rad i månaden. De andra fem procenten ska man planera in tillsammans med chefer och handläggare. De ska vara möjliga att skjuta på om det kör ihop sig.

Start i sommar

Karolinska kommer att söka och erbjuda plats för 35 traineesjuksköterskor per år. Behovet av sjuksköterskor är den främsta anledningen till att sjukhusledningen vill satsa på ett traineeprogram just nu. Men det behövs alltid kompetensutvecklingsprogram för nya sjuksköterskor, anser Eva Söderström.

– Forskningen säger det. Sjuksköterskorna säger det själva. Det är viktigt att få rätt sjuksköterska på rätt plats, att nyutbildade får prova sig fram för att ta reda på vad man vill jobba med.

Just nu är planen att traineeprogrammet ska starta den 10 juni. Under sommaren ska traineesjuksköterskorna träffas en dag i månaden för reflektion. Övrig kompetensutveckling drar igång i höst.

70 sjuksköterskor…

…så många sjuksköterskor saknar Karolinska universitetssjukhuset i dag enligt sjukhusets statistik som uppdateras dagligen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida