Karriärstege för biomedicinska analytiker

De biomedicinska analytikerna inom landstinget i Västmanland ska lättare kunna göra karriär. En egen basmodell för kompetensutveckling har tagits fram.

Efter två år av förarbete är nu kompetensutvecklingsmodellen klar.

– Vi trodde när vi började att vi skulle klara det på ett år. Men i början stångades vi mycket mot varandra inom gruppen, berättar projektledaren Ann Cleverstam, biomedicinsk analytiker och utvecklare på hälso- och sjukvårdsnämndernas stab.

Diskussionerna handlade bland annat om olika definitioner och om hur teoretisk kompetens respektive praktisk erfarenhet skulle värderas.

– När vi började närma oss ett år bestämde vi oss för att bilda arbetsgrupper inom samtliga laboratoriespecialiteter, som fick ta del av arbetsmaterialet, ha synpunkter och ifrågasätta det. Detta för att få en större delaktighet. Alla skulle få vara med och säga sitt. Vi ville inte att det skulle bli någon skrivbordsprodukt som ingen kände sig berörd av.

I den basmodell som tagits fram finns det sex olika nivåer:

1. Nybörjare/nyutexaminerad
2. Självständig med eget ansvar
3. Fördjupade kunskaper
4. Specialuppgifter
5. Eget områdesansvar/ansvar för specialuppgifter
6. Licentiat- eller doktorsexamen/expert

För varje nivå finns en beskrivning av vilken formell respektive reell kompetens som gäller. All formell kompetens ska på ett eller annat sätt vara dokumenterad.

Högskolepoäng inget måste
– Men man behöver inte nödvändigtvis ha högskolepoäng. Även den som har den gamla utbildningen ska kunna nå till nivå fem genom att exempelvis vidareutveckla sig via interna utbildningar, deltagande i konferenser med mera, säger Ann Cleverstam.

Utifrån rammodellen ska nu de olika specialiteterna göra lokala justeringar så att modellen passar respektive kliniker.

Totalt arbetar cirka 200 biomedicinska analytiker inom laboratoriespecialiteterna kemi, mikrobiologi, fysiologi och patologi inom Västmanlands landsting. Ett av syftena med kompetensutvecklingsmodellen är att locka de biomedicinska analytikerna att stanna kvar och att underlätta nyrekrytering.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida