Kartläggning gav högre löner

Kartläggning gav högre löner
Nästa utmaning för Elin Råhnängen är att få erbjuda betald specialistutbildning. Foto: Oleg Lysenko/Melleruds kommun

Enhetschefen Elin Råhnängen fick upp lönerna med över 3 000 kronor per månad för sjuksköterskor med lång erfarenhet.

4 oktober 2017

Det var när fyra av de mest erfarna sjuksköterskorna vid hemsjukvården i Mellerud flaggade för att de skulle söka nytt jobb om de inte fick högre lön som Elin Råhnängen förstod att hon behövde göra något radikalt. Hon visste att sjuksköterskorna egentligen trivdes med sina jobb, men den dåliga löneutvecklingen fick dem att tappa sugen.?

Som enhetschef för den kommunala vården i Mellerud ansvarar hon för 29 sjuksköterskor, många med mer än tio års yrkeserfarenhet. Ändå var deras löner inte mycket högre än för nyanställda.??

Elin Råhnängen insåg att hon behövde slipa argumenten för att kunna begära en större lönepott. Nu var det fakta och siffror som gällde.?

Första steget blev att göra en kartläggning av arbetsmarknaden för sjuksköterskor i närområdet. Vilka jobb kunde de söka om de ville få upp sina löner? Via arbetsförmedlingen fick hon fram ett stort antal utlysta tjänster både inom kommunal vård och i landstinget. Hon räknade också ut hur mycket det skulle kosta att sköta hemsjukvården med hyrsjuksköterskor i stället för med fast, erfaren personal. Underlaget presenterades sedan för HR-avdelningen och socialchefen.??

Cheferna insåg allvaret och sa ja till extrapengar och till att prioritera de erfarna sjuksköterskorna i årets lönerevision. Resultatet blev att 20 sjuksköterskor som varit anställda mellan 5 och 29 år fick en löneökning med i snitt 3?100 kronor i månaden. ?

— Det ska inte vara nödvändigt att byta jobb för att få upp lönen. Med det här visar jag att vi värdesätter sjuksköterskor som har lång erfarenhet och många ansvarsområden.?

Medianlönen ligger nu på cirka 35 200 kronor och de fyra som var på väg att sluta har valt att stanna kvar.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida