Klinik vill pröva ny metod att lösa konflikter

Konflikter beror ofta på att man inte kan se på en fråga ur något annat perspektiv än sitt eget. Med en metod kallad visionslogik går det att lära sig att se även andras och nu vill en verksamhetschef på Vrinnevisjukhuset i Norrköping använda den.

1 december 2005

– Konflikter kan användas för att utvecklas som människa, säger Thomas Jordan, forskare vid institutionen för arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet. Vid ett seminarium med rubriken ?Integrativ problemlösning? berättade han om en metod för att lösa konflikter som bottnar i djupa motsättningar mellan människor.

En fråga som kan skapa sådana motsättningar är vad man ska göra med kriminella ungdomsgäng i förorterna. Åsikterna om vad brottsligheten beror på går isär, och därmed även förslagen till lösningar. De som anser att den beror på dåliga uppväxtförhållanden söker lösningen i metoder för att få individen att utvecklas. De som ser brottslighet som ett symtom på att det finns för få poliser vill ha fler poliser, och de som anser att det är en samhällsfråga som bottnar i arbetslöshet vill skapa fler jobb.

Inte alltid lätt

? Kloka människor ser att det ligger något i alla perspektiven, säger Thomas Jordan, men tillägger att det som kan låta enkelt när man resonerar logiskt, kan vara nog så svårt när man är provocerad.

Visionslogik kallas en metod som kommer från USA och som går ut på att lösa problem genom att lära sig att förstå andras perspektiv. Metoden innebär att representanter från olika intressegrupper i ett litet samhälle träffas tillsammans med en processledare. En probleminventering görs och olika gruppers perspektiv diskuteras; ungdomars, butiksägares, de boendes. Konsekvenser av de olika perspektiven analyseras och förslag till lösningar på problemet grupperas. Vad som måste åtgärdas genast, vad som kräver planering och vilka idéer som kan utvecklas. Under den sista träffen väljer deltagarna åtgärd.

? Det här är en process som också kan användas för att förstå olika synsätt inom en organisation, säger Thomas Jordan.

Både externt och internt

Karina Möller är verksamhetschef på akutkliniken på Vrinnevisjukhuset i Norrköping och hon tror på visionslogiken som en metod för att hitta nya lösningar inom vården.

? Ett exempel är beroendeproblematiken där många parter är inblandade. När sjukvård – både missbruksvård och psykiatri – socialtjänst och polis ska mötas med sina olika infallsvinklar uppstår lätt gnissel. Då kan visionslogiken användas som ett redskap för att komma framåt i våra resonemang, säger hon.

Och det gäller inte bara när olika huvudmän ska enas kring en lösning. Karina Möller anser också att metoden kan användas internt, till exempel för att lösa konflikter både mellan yrkeskategorier och inom discipliner. Hon hoppas att kliniken kan börja arbeta med metoden under nästa år.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida