Knivhuggen på jobbet

- Jag satt inne på expeditionen med en patient. Plötsligt sparkades dörren upp och en man kom inrusande med två stora knivar i händerna.

7 oktober 2005

Det berättar den sjuksköterska vid vårdcentralen i Byske utanför Skellefteå som blev knivhuggen av en patient den 1 juli i år.

– Allt kom så överraskande. Jag hade inget larm, men det gick så fort att jag ändå inte skulle ha hunnit använda det, säger hon.

Hon ställde sig upp, backade bakåt och ramlade över en skrivbordshurts, samtidigt som en lampa välte omkull. Då kastade sig mannen över henne och högg mot henne flera gånger med knivarna.

– Jag försökte hålla undan honom och skrek efter hjälp.

Hela tiden fanns en annan patient kvar i rummet.

Smällen från lampan som föll i golvet hördes ut till receptionen, till en patient som satt där. Han rusade in och tog tag i mannen bakifrån.

– Jag lyckades resa mig upp, ta en kniv från mannen och springa ut till receptionen, berättar sjuksköterskan.

Patienten som höll i mannen fick sedan hjälp av annan personal.

– De lyckades ta ifrån honom den andra kniven, men då tog han fram en sax i stället och hotade en av mina arbetskamrater med den.

Till sist lyckades personalen avväpna mannen och kunde med hjälp av några tillskyndande brandmän hålla fast honom tills poliserna hann dit. De kom efter 21 minuter sedan de hade kört de tre milen från Skellefteå.

– Jag har inte fått några fysiska men, frånsett ett ärr, men sommaren blev inte så rolig och jag drömmer ibland om det som hänt. Och rättegången var jobbig, säger sjuksköterskan.

Den här händelsen har lett till att säkerheten har setts över. Nu tänker de på att inte ha saxar och andra vassa verktyg framme. Och låsen på expeditionsdörrarna ska ändras. De går att låsa inifrån och en patient kan lätt låsa in sig och någon ur personalen. Det kommer inte att gå i fortsättningen. Dessutom ska expeditionerna möbleras om så att det finns en flyktväg ut. Patienten ska inte sitta mellan personalen och dörren.

– Vi har också beslutat att ingen ska arbeta ensam med en patient som bedöms kunna bli hotfull.

Nu diskuterar de ofta säkerhetsfrågor.

– Vi hoppas att snart få ett överfallslarm installerat, berättar sjuksköterskan.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida